Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стоп на домашното насилие!" казват в Пловдив

Българският хелзински комитет показва в Пловдив ново интерактивно виртуално видео "Стоп на домашното насилие!", повече за акцията в програма "Точно днес" разказваме с Надежда Цекулова, директор на програма "Кампании и комуникации" в БХК.

В Пловдив видеото може да се види на специално обособено пространство срещу Халите в Пловдив този четвъртък, 8 септември 2022 г., от 15:00 до 19:00 ч.

Всички жители и гости на града ще имат възможност да преживеят от гледната точка на свидетели инсцениран случай на домашно насилие – ситуация, на която бихме могли да станем свидетели и във всекидневието си. Зрителят ще има възможност и да взаимодейства с виртуалната реалност, като му е предоставена възможност да избере как да реагира като свидетел, и ще види какви могат да бъдат последиците от избора му.

Събитието е част от поредица VR-акции за повишаване на информираността относно насилието, основано на пола, първата от които беше в Бургас в края на август. След Пловдив виртуалната акция на БХК ще бъде представена и в София на 16 септември.

Тийзър на видеото можете да видите в страницата на БХК във „Фейсбук“: https://www.facebook.com/bghelsinki/videos/667112911502843/.

Домашното насилие е една от формите на основано на пола насилие. Това е така, тъй като макар жертви на такова насилие да стават и мъже, преобладаващият дял на жертви му са жените и децата. Това може да се промени, ако всички ние спрем да приемаме домашното насилие като „личен  или семеен проблем“, който трябва да се разреши тихо вътре в семейството или между партньорите в една двойка. Една от причините за устойчивостта на феномена домашно насилие е търпимостта към нея от страна на околните, които знаят за него.

Акцията „Спри насилието“ е част от двугодишна кампания срещу домашното и основаното на пола насилие на Българския хелзинкски комитет и Алианса за защита от насилие, основано на пола. В рамките на проекта бе създаден сайтът Spasena.org и бяха публикувани два правни анализа на международноправните стандарти и на липсите в българското законодателство по отношение на защитата от основано на пола насилие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Форум "Световно образование" идва в Пловдив на 6 октомври

Близо 8% от завършващите средно образование продължават обучение в чужбина, това сочат данните тази година.  Какво ново и къде на образователната карта на ЕС се появяват скрити възможности, говорим с  Николай Христанов , от "Интеграл", те са инициаторите на форум "Световно образование" - есен 2024. На 6 октомври изложението ще бъде в Пловдив и ще..

публикувано на 02.10.24 в 10:39

111 кандидат-депутати се борят за 4 места от Смолянска област

В предаването "Точно днес" на Радио Пловдив Таня Светлинова , говорител на РИК – Смолян, съобщи, че са регистрирали  111 кандидати за народни представители от 27 партии и коалиции. Те ще се борят за 4 депутатски места от 22-ри МИР - Смолян.  Този път имаме по-малко кандидати, на предишните избори регистрирахме 130 кандидати, каза Светлинова...

публикувано на 02.10.24 в 08:23

Откриха новата учебна година в ПУ "П. Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представители на общинската и областната администрации и много студенти.  Над 4300 са първокурсниците, които ще се..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Окръжната прокуратура в Смолян разследва  неизгоден  договор за разпространение на дейността на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов“ в  Смолян.  Разследването е в начален етпа и е започнало след анализ на доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция.  Възложено е на  инспектор при Комисията за противодействие на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46