Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-добрите театрални спектакли идват на "Сцена на кръстопът"

Под надслов „Театъра -  мъдростта“ на 10 септември стартира  26-то издание на Есенния международен театрален  фестивал „Сцена на кръстопът“. По думите на директора на  фестивала Кръстю Кръстев, най-добрата театрална публика в България ще има възможността да се запознае с най-добрите спектакли в българския театър в страната и с темите, които вълнуват гилдията.

Афишът на форума включва 19 спектакъла с три премиери, като две от тях са на Драматичен театър – „Николай Масалитинов“ – Пловдив. С премиерата на „Вампир“ по Антон Страшимиров и режисура на Пламен Марков, ще бъде вдигната  завесата на тазгодишното издание. А във втория фестивален ден зрителите ще видят и премиерата на „Стареца и морето“, която е  първата в България  драматизация на Александър Секулов на романа на Хемингуей, с режисьор Веселин Ранков и постановчик Красимир Ранков.

В програмата са включени  класически заглавия като „Една българка“ по Иван Вазов, „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков, „Бесове“ по романа на Фьодор Достоевски и автор Албер Камю, театралната импровизация по пиесата на Жан Ануи „Антигона“ на Плевенския театър с режисьор Александър Морфов, с която той се завръща на българска сцена след известна пауза.

Любопитно е и участието на театър „ОКО“ от Лвов Украйна, което ще видим на 18 септември в Камерната зала „Стефан Данаилов“.

По думите на организаторите, интересът към фестивалната програма, която включва и съпътстваща програма,  тази година е изключително голям. Извън спектаклите, ще има изложба скулптура на Валентина Златарова, представяне на книгите „Автопортрет в огледалото на сцената“ на Иван Добчев и „Стефан Данаилов – колко лесно е да бъдеш обичан“, както  и на филма „Николай Масалитинов – опит за портрет“.  В рамките на форума е предвидена и Кръгла маса за проблемите и развитието на театралното изкуство с куратори Росица Обрешкова и Георги Тошев. 

Есенният международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ се осъществява с финансовата помощ на Община Пловдив и Министерството на културата. А по думите на ресорния заместник-кмет  Пламен Панов, „ако театърът като храм и място, което изтрива различията, в общество на разделение, театърът ще ни обедини и фестивалът „Сцена на кръстопът идва в точното време и на точното място“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Изложба за Любен Каравелов гостува в Карлово

Изложбата „Любен Каравелов 1834-1879 – Модерният политик“ на Дирекцията на музеите в гр. Копривщица гостува на Историческия музей в Карлово, в навечерието на 187-та годишнина от рождението на Васил Левски. Експозицията представя жизнения и революционния път на Любен Каравелов –личност, чийто житейски, творчески и идеен път трудно може да..

публикувано на 17.07.24 в 08:54