Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират сечта край наводнените карловски села

Спират сечта във водосбора на пострадалите от наводнението села, докато проверка не установи да дейността изцяло е била законна. Това обяви служебният министър на земеделието Явор Гечев, който пристигна на проверка в Каравелово. Той инспектира 17 км горски масив.

Министри, представители на горски стопанства и полиция се събраха пред кметството в Каравелово рано сутринта и потеглиха на обиколка.

Обходено беше цялото поречие на река Татлъ дере, където ясно се видя как водата е влачила дървета и наноси. По думите на служебния министър на земеделието Явор Гечев в района се е образувал бент, който се е скъсал. Височината на вълната в района е била над 4 метра.

По пътя се видяха складирани трупи, а проверяващите достигнаха и до сечището.

Горските, които бяха на проверката, обясниха, че сечището е в размер на над 180 декара и има над 75 % разрешение за изсичане заради заболяване на дървета. Предстои да бъде направена по-детайлна проверка, вкл. и през лаборатории, за да се установи дали заболяването на дърветата действително е върху такава площ. Направен беше и оглед с дрон. 

Продължава почистването в засегнатите места. В Каравелово са доставени 5 химически тоалетни и още една водоноска. 

Идеята е да се извършва по-добра координация между доброволците и нуждаещите си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожар избухна в изоставени лозя между Драгомир и Мало Крушево

Осем екипа огнеборци от различни служби на пловдивската пожарна потушават пожар в изоставени лоза и стърнища между селата Драгомир и Мало Крушево.  Огънят е избухнал  около 13 часа между общините Съединение и Хисаря.  Няма опасност за населението.   Основна пречка при гасенето е силният вятър, който често мени посоката си. На терен са три трактора..

обновено на 24.07.24 в 17:11

Д-р Сийка Димчева е уволнена като директор на РЗИ Пловдив

Директорът на РЗИ – Пловдив д-р Сийка Димчева е уволнена от поста. Засега от Мнистерството на здравеопазването няма информация за причините за освобождаването и, както и за това кой ще поеме нейните функции. Д-р Димчева бе назачена за ръководител на здравната инспекция през 2021 година, заменяйки на поста дългогодишният директор Ваня..

публикувано на 24.07.24 в 17:03

Рокада в креслото на областния управител в Смолян

С решение на Министерския съвет от днес от длъжността Областен управител е освободен Румен Пехливанов. На негово място се връща предишният областен управител Захари Сираков.  Двамата си размениха официално местата на пети юли, когато се проведе официална церемония. Тогава областният председател на ДПС Румен Пехливанов бе официално представен на..

публикувано на 24.07.24 в 16:31

Описват щетите от пожара в Отец Паисиево, стартира и дарителска акция

14 заявления за еднократна помощ от пострадали от огромния пожар в село Отец Паисиево са постъпили до момента в община Калояново, съобщи пред Радио Пловдив заместник-кметицата на общината Сузана Николова. Тя уточни, че най-сериозно е положението с младо семейство с дете на 1 година и 3 месеца, чийто дом е бил изпелелен, както и на майка с..

публикувано на 24.07.24 в 15:37

Изправят пред съда шофьор, опитал да подкупи полицаи

Шофьорът, опитал да подкупи полицаи след нарушение, отива на съд, реши пловдивската прокуратура. Предварителното производство срещу него е приключено и обвинителният акт е внесен в съдебната палата.  Случаят е от 28 май тази година, когато 44-годишният водач е предложил подкуп от сто лева на спрелите го за проверка полицаи. Това е станало  на..

публикувано на 24.07.24 в 15:31