Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят разследването "Хората на Путин"

В Културен център „Бизнесът за Пловдив“ ще бъде представена книгата „Хората на Путин“ от журналистката и бивш кореспондент в Москва Катрин Белтън. 

Мащабното разследване показва пътя, по който руският президент и неговите приближени успяват да разпрострат влиянието си сред политическите среди в западните страни. 

В своето издание носителката на знаковата награда за защита на човешките права на името на руския адвокат Сергей Магнитски през 2021 г.  представя факти, философия, идеология, стратегии, детайлно описани престъ¬пни действия и схеми, информация, събрана от хиляди разговори със стотици хора в продължение на седем години.

След публикуването на книгата през 2020 г. милиардерите Роман Абрамович, Пьотр Авен, Михаил Фридман, Игор Сечин атакуваха в съда издателството и авторката на книгата, но като следствие книгата не бе толкова променена, колкото допълнена с няколко пасажа за тяхната гледна точка, която се свежда до отричане.

До българския читател най-сетне достига тази толкова важна книга, която предлага изчерпателен списък с главни действащи лица в театъра на руската – и световна - задкулисна политика.

В представянето ще участват проф. Тодор Тагарев, доц. Георги Лозанов и  създателят на поредицата „Власт и отговорност“ Свилен Спасов. 

Спасов подчерта, че в книгата се говори не само за Путин, а и за модела и системата, в която главните действащи лица са  основно четири групи. "Това е един смразяващ списък. Едното е вътрешното обкръжение на Путин, т.н. "силоваци". Другото са приятелите - бизнесмени, които пазят парите. Третото е семейството от кохортата на Борис Елцин, който го е избрал, а четвъртото са мафиотите от Санкт Петербург и Москва.  

"Тези главни действащи лица, под контрола на Владимир Путин, през всичките години задушават като октопод една страна, подчинявайки предишните комсомолци-милиардери от времето на Елцин, като се превръщат в такива и създават някакво феодално явление през 21 в., което отрича всичко, освен едноличната руска империя и посягайки върху доверието към демокрацията, като ползват и  финансовата мощ, която вече е лична, а не - държавна".

Интервюто - звуковия файл:

По публикацията работи: Емил Костов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Огънят на Анадола“ тази вечер на Античния театър

Легендарното танцово шоу „Огънят на Анадола“ ще бъде представено тази вечер на сцената на Античния театър в Пловдив. Спектакълът, който постигна грандиозен успех у нас през декември миналата година, е обновен и аранжиран специално за летни театри. Турската формация пристига в града под тепетата след като премина през откритите театри на Велико..

обновено на 06.08.24 в 08:29
Матей Матеев, Стела Митева-Динкова, Елена Тамамджиева

Първи фестивал "Творците" през август в Пловдив

Проф. д-р Стела Митева-Динкова, зам.-ректор по учебната дейност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, Елена Тамамджиева – член на управителния съвет на Дружеството на писателите в Пловдив, и художникът Матей Матеев бяха гости в първото августувско издание на предаването Клуб "Неделя". Поводът бе..

публикувано на 05.08.24 в 15:44

Преге - предаване за света на книгите, 03 - 09 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 03.08.202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“: Камила Лекберг, Хенрик Фексеус. Мираж. 512 стр., ок. 6А, Колибри, 2024. Дейвид Балдачи. Само лъжи. 432 стр., ок. 5А, Обсидиан, 2024. Ема Коуел. Любовната песен на острова. 360 стр., ок. 4А,..

публикувано на 05.08.24 в 11:54

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43

Тридневният "Балет без граници" започва на Античния театър

Едно от най-престижните събития в областта на балетното изкуство в България през този сезон Международният фестивал "Балет без граници" стартира днес на сцената на Античния театър. Той ще се проведе в рамките на три поредни вечери.  Магията на музиката, професионализмът на участниците, впечатляващата сценография и изяществото на балетните..

обновено на 03.08.24 в 11:40