Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От догодина пътуваме в градските автобуси на Пловдив с електронен билет

Снимка: Радио Пловдив, Живка Танчева

Електронно таксуване в Градския транспорт на Пловдив ще се въведе от началото на 2023 година, това съобщи заместник-кметът с ресор „Транспорт“ Тодор Чонов.

Той обясни, че подготвят обществена поръчка за модернизация и надграждане на електронната система, която беше възложена на испанската фирма „Индра“, но така и не заработи. За нея бяха дадени близо 20 млн. лева.

„През другата седмица ще обявим поръчката, която ще позволи на пътниците да се таксуват с мобилни приложения, с дебитни и кредитни карти. С тази система ще имаме възможност за много по-голям контрол за спазването на разписания на градския транспорт“, коментира Тодор Чонов. Той отказа да назове стойността на поръчката, защото се уточнявала в момента.

През летните месеци в повечето автобуси няма кондуктори и шофьори късат билетите. В понеделник Чонов ще се срещне с превозвачите и директорите на ЕГ „Пловдив“ и ЕГ „Иван Вазов“ с цел да се уплътнят разписанията, когато учениците отиват на училище и в часовете, когато се прибират.

"Вследствие на кризата някои превозвачи търпят загуби, затова анексирахме договорите с тях с решение на Общински съвет, така че тези, които не могат да изпълняват своите ангажименти, техните линии да се прехвърлят на друг превозвач. Предстои разписанията по линия 10, например, да вървят на 100%  и да пуснат автобуси, каквито са по договорите", каза още заместник-кметът.

"Разписанията по всички линии на Градския транспорт се изпълняват между 25 и 30% по-малко - изготвяме анализ и ще предложим връщане на старите разписания", допълни Тодор Чонов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След пожара заводът за хартия в Стамболийски затваря от 1 октомври

За поредна нощ с тежка миризма в Стамболийски след пожара преди три дни съобщиха жители на града. По този повод днес кметът на града Петър Неделев разговаря с директора на завода за хартия Александър Криклер, който го е уверил, че от 1 октомври предприятието спират за голям ремонт.  Според хората в града миризмите са били тежки и задушливи. Те..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Общината има 1 месец, за да отстрани пропуските по проекта за Небет тепе

След като комисия от Министерството на културата върна проекта за реставрация и консервация на Небет тепе, днес ръководителят на проекта инж. Таня Петкова коментира пред Радио Пловдив, че пропуските ще бъдат отстранени лесно. „Като цяло става дума за консервационно-реставрационни работи. Засягат фугирането на крепостната стена, насипи,..

обновено на 27.09.24 в 15:10

Разширяват зоните за платено паркиране в Карлово

В Карлово се разширява обхватът на зоните за кратковременно паркиране от 1 октомври.  Към платените зони се включват още три улици в широкия център на града -  ул. „Пазарна“ в частта, заключена между ул. „Ген. Карцов“ и  ул. „Тодор и Ана Пулеви“, ул. „Екзарх Йосиф“ в частта, заключена между ул. „Пазарна“ и  ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Капитан Д...

публикувано на 27.09.24 в 14:56

Двама младежи са в болница след сбиване в Пазарджик

Двама младежи са в болница, след като се сбиха в парк в пазарджишкия квартал „Младост“. След сигнала за сбиването със случая се заели полицаи от Криминална полиция и Детска педагогическа стая в РУ-Пазарджик.  Оказало се, че момчетата се скарали и скандалът прераснал в побой. В резултат и двамата са получили травми в лицето и главата и са били..

публикувано на 27.09.24 в 12:11

Пациент с туларемия е лекуван в МБАЛ-Пазарджик

Заболяването се среща рядко, но е потенциално опасно. Причинява се от бактерия.  “Източник на инфекцията за човека са различни мишевидни гризачи, зайци и кърлежи. Заразяването на човека става по различни механизми – при ухапване от кърлежи, при пряк контакт /дране на животни/, при консумация на храни, заразени с екскременти на гризачи, по..

публикувано на 27.09.24 в 11:53