Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една четвърт от българите търсят силното лидерство

Два дни преди началото на новата учебна година и почти две седмици преди отново силно да завият политическите ветрове от есента, за са раместят съществено терена на властта, хората около Карлово остават на тъжната си територия, затлачена от водни наноси и грешки. В опит да се преборят с времето.

След урока на природата, поредицата анализи, разследвания, получената или обещана помощ, какво успяха да си кажат и да разберат взаимно избирателите и властта? Какви очаквания са кодирани в безвремието между неуспели парламенти, геополитическа несигурност, инфлация и енергийни кризи? Ще разговаряме с автора на книгата  „Циничното или играта на власт и удоволствивие“ доц. Валери Личев – социален антрополог.

„Тази предизборна кампания се различава сериозно от предишните. Риториката вече не върши работа, думите се изхабяват и понеже изборите са много начесто, няма какво да се каже. Преди това можеха да  залъжат избирателите с някой красив лозунг, с обещания. А сега изборите толкова зачестиха, че изпреварват скоростта на говорене и мислене. В такава ситуация не мисля, че могат да се отправят и каквито и да било смислени послания“. Това подчерта доц. Валери Личев.

По думите му,сега е по-лесно да се атакува противника, вместо да се обещава нещо. Обещания няма толкова, колкото има взаимни обвинения лишени от смисъл.

„Нито причината за инфлацията се състои в това, че е паднал някакъв политически лидер, нито заканите да бъде вкаран в затвора, дават резултат и или пък ще предизвикат изслушване в ЕП.  Въпреки че политическата култура е различна и политиците сега станаха по-фини, се доближаваме  до края на 19 век, когато е по-добре да омаскариш противника, отколкото самият ти да кажеш нещо позитивно и да го направиш“.

За цинизъм на политиката може да се говори в много случаи - "когато се пренебрегва човешкото достойноство, когато липсва уважение към човешкия живот и точно това се използва от някои политически лидери, които твърдят, че другите не правят нищо за хората, а Народът иска...."

Около една четвърт от населението е подвластно на идеята  "силно лидерство". 

"Тази част от хората разчита на  идеята за силния лидер и за добрата ръка, която може да наказва, но може и да дава. Знаем каква е българската поговорка "преклонена глава сабя не я сече", но  да търсим повече възможности колективно да се спрвим с проблемите".

Цялото интервю - звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33