Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на национални шевици в Етнографския музей

Две изложби ще бъдат открити в Етнографския музей днес и утре. Едната се нарича „Мостът между традиции и съвремие“ и е по случай 54 години от създаването на колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова“. Другата изложба е посветена на 175-ата годишнина на Къща Куюмджиоглу- днешния Етнографски музей. 

Регионалният етнографски музей в Пловдив открива изложбата на колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова“ „Мостът между традиции и съвремие“ по случай 54 години от създаването му.

„Мoстът между традиции и съвремие“ е изложба, която ни връща към културното наследство и знание , трупано векове, oнова, което носи българската шевица.

Милена Милушева, председател на Колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова“, припомни за Радио Пловдив, че притежаваме истинско съкровище, за което вероятно дори не си даваме сметка. 

Това знание е втъкано както в изложените национални носии /издирени, окомплектовани и възстановени/, така и в онези, изработени изцяло с нови материали по образци на дедите ни. Представят се и съвременни дамски тоалети и предмети – пана, тишлайфери, карета. 

" С мотото на изложбата правим връзката между традицията, между миналото, онова, което е вътре в нас със съвремието - изработването на новите дамски тоалети с орнаменти, много пана, които могат да бъдат аранжирани в българския дом.  От години мислим да направим подноси с български шевици за онези, които все още намират място на шевицата." - каза Милена Милушева.

На 15 септември ще се открие изложбата на Регионалния етнографски музей в Пловдив „Къща Куюмджиоглу – 175 години история“. Тя е посветена на кръглата годишнина от построяването на най-красивата и представителна къща в Стария град.. Изложбата ще преведе посетителите през историята на рода Куюмджиоглу, построяването на къщата, перипетиите и стихиите, на които е устояла, зараждането на идеята за етнографски музей в Пловдив и нейното реализиране.

Директорът на Етнографския музей – доц. Ангел Янков отбеляза в разговор за предаването „Точно днес“ , че сградата сама по себе си е уникална амалгама и в архитектурно, и в символично отношение. 

" Куюмджиевата къща е забележителна и тук думата "уникална" е много на място, защото като нея няма втора по няколко причини. Тя е образец на българския барок. Дадена е във всички каталози на архитектурата като такава. От арх. Христо Пеев до арх. Матей Матеев- архитектите, които описват това и доказват, че това е един закъснял барок. Съчетанието между изтока и запада се вижда много добре. Неслучайно къщата е обявена още 1927 година за старина. Тя е била като модел за всички останали къщи, които се правят в българските градове. " - коментира доц. Янков.

На арх. Христо Пеев принадлежи сравнението: „Къщата на Аргир Куюмджиоглу (сега Етнографски музей) е интересна сграда, която като разперила криле голяма птица е кацнала върху старите зидове на градската крепостна стена.“

Изложбата „Мостът между традиции и съвремие“ ще може да бъде посетена до края на месеца, а посветената на 175 години от построяването на Къща Куюмджиоглу ще остане до 31 октомври.

Може да чуете репортажа от Регионалния етнографски музейПловдив на Христина Йорданова за двете нови изложби.

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

обновено на 23.07.24 в 08:13

ГХГ показва картини на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев (1952 - 2022 г). Той е  малко познат у нас, но разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Изложбата е озаглавена "Завръщане" и е разположена са двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15) . Ще бъдат..

публикувано на 23.07.24 в 08:10

Преге - предаване за света на книгите, 20 - 26 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 0.07.2024г.  бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Дипти Капур. Ерата на порока. 686 стр., 6А, Orange  books2024. Джилиан Кантор. Призраците на миналото. 304 стр., ок. 5А, Плеяда, 2024. Роберта Грегорио. Капри завинати. 288 стр., ок. 4а, Ера, 2024...

публикувано на 22.07.24 в 12:55

ГХГ представя "Завръщане" на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев, малко познат у нас, разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Тя е озаглавена "Завръщане" и от 23 юли до 21 август 2024 г.    на двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър  I “ №15)  ще бъдат изложени повече от..

публикувано на 22.07.24 в 11:24

Откриха голяма лятна сборна изложба в галерия "Аспект"

Голяма лятна сборна изложба е открита в галерия "Аспект". За нея разказва галеристката Олга Петрова . "Общи изложби обичам да правя, защото винаги са любопитни и интересни. Те са на принципа "за всекиго по нещо", а всеки посетители може да открие нещо, което му харесва, и да види нещо, което е различно". Авторите са много различни като стил,..

публикувано на 22.07.24 в 10:25