Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва фестивалът “Дни на музиката в Балабановата къща”

| обновено на 17.09.22 в 08:40

На 17 септември от 18.30 ч. на откритата сцена на Римския стадион МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” ще открие есенното си издание с атрактивния проект “Михаил Йосифов и новините в джаза”. Концертът се провежда в партньорство с ОИ “Старинен Пловдив”.

В “Новините в джаза” тромпетистът, композитор, аранжор и преподавател Михаил Йосифов събира екип от млади музиканти, възпитаници на НМА “Проф. Панчо Владигеров” в София. Те работят заедно по създаването на богат репертоар с джаз, фънк и боса нова пиеси, част от които са и красиви авторски композиции – както на Мишо Йосифов, така и на музикантите от групата. “Новините в джаза” са талантлив секстет с два изключителни взаимодопълващи се вокала – слънчевият, усмихнат глас на Велека Цанкова, и мощният, пълен с живот тембър на Лъчезар Кацарски. Останалите талантливи участници са Александрос Красидис – саксофон, Николай Костадинов – пиано, Красимир Зафиров – китара, Калина Андреева – бас и Ивайло Манев – барабани. Начело на младите музиканти като солист и диригент застава знаменитият Мишо Йосифов.

На 20 септември в Малката базилика гостуват двама именити изпълнители, пристигащи от Амстердам специално за участието си в “Дни на музиката в Балабановата къща”. Мирослав Петков – соло тромпетист на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам и джаз-пианистът Димитър Бодуров ще завладеят публиката с един интересен и нестандартен кросоувър проект, наречен “Preludes to infinity” – концерт, който се радва на изключителен интерес и възхищение в цяла Европа.

Ден по-късно, на 21 септември, верен на своите идеи за разнообразие и уникалност, МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” включва в програмата си концерт-събитие “Прочути барокови концерти”, отново с участието на Мирослав Петков, но този път в съвсем друго амплоа. Едни от най-изтъкнатите барокови солисти на България ще изпълнят известни предкласични концерти в партньорство с елитния Ансамбъл “Софийски солисти” под диригентството на Пламен Джуров. Публиката ще има удоволствието да се наслади на музицирането на Мирослав Петков – тромпет, Зефира Вълова – цигулка, Валентин Методиев – обой, Татяна Желязкова – флейта и Николай Стойков – клавесин като солисти в този знаменателен концерт.

Концертът – откриване “Новините в джаза с Мишо Йосифов” на 17 септември от 18.30 ч. на Римския стадион е с вход свободен

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” се осъществява с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града и с подкрепата на Министерство на културата и Фондация “Музикартисимо”.

За Радио Пловдив артистичният директор на фестивала Мила Павлова съобщи още, че концертите продължават чак до края на месец ноември.

Интервю с нея може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

обновено на 23.07.24 в 08:13

ГХГ показва картини на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев (1952 - 2022 г). Той е  малко познат у нас, но разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Изложбата е озаглавена "Завръщане" и е разположена са двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15) . Ще бъдат..

публикувано на 23.07.24 в 08:10

Преге - предаване за света на книгите, 20 - 26 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 0.07.2024г.  бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Дипти Капур. Ерата на порока. 686 стр., 6А, Orange  books2024. Джилиан Кантор. Призраците на миналото. 304 стр., ок. 5А, Плеяда, 2024. Роберта Грегорио. Капри завинати. 288 стр., ок. 4а, Ера, 2024...

публикувано на 22.07.24 в 12:55

ГХГ представя "Завръщане" на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев, малко познат у нас, разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Тя е озаглавена "Завръщане" и от 23 юли до 21 август 2024 г.    на двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър  I “ №15)  ще бъдат изложени повече от..

публикувано на 22.07.24 в 11:24

Откриха голяма лятна сборна изложба в галерия "Аспект"

Голяма лятна сборна изложба е открита в галерия "Аспект". За нея разказва галеристката Олга Петрова . "Общи изложби обичам да правя, защото винаги са любопитни и интересни. Те са на принципа "за всекиго по нещо", а всеки посетители може да открие нещо, което му харесва, и да види нещо, което е различно". Авторите са много различни като стил,..

публикувано на 22.07.24 в 10:25