Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елизабет II е константа, на която се крепи британската нация

"Ако мога част от адмирацията, която изпитвам към хората,  отдаващи почит към кралицата, да  опиша с гласа си,  ще се падвам. Разхождайки се вчера между хората, които чакаха за днешната церемония  към 11 ч., чух че са чакали 17-18 часа, че кралицата е техният приятел, тя бабата, която е била всяка Коледа вкъщи  с техните семейства, обединител на нацията и дама с толкова дойстойнство, че всички световни лидери се вслушват в нейната мъдрост, въпреки че самата тя винаги е била аполитична. Хората тук на опашката, където  всички чакат, за да й отдадат почитта си, коментират, че са се сближили и са намерили нови приятелства. Дори и след смъртта си кралицата обединява вхората". Това подчерта  от Лондон Димитър Ганев от радио София. 

Той цитира думите на  гражданин, че тя е кралица Елизабет Втора е била "константата, опората, на която се държи нацията". 

"Повечето хора тук казват, че крал Чарлз Трети се държи изключително достойно и имат изключителна надежда. Кралското семейство се приема много топло. Самият факт, че крал Чарлз Трети и принц Уилям са слезли на два пъти от колите си по време на церемонията и по време на пътуване към Уестминстър, за да поговорят с хората от опашката, отдаващи почит, е връзка, която можеш трудно да си обясниш, защото ние сме в друга стилистика в нашата държава, възпитани сме по друг начин. 

Тези хора наистина вярват в това, че са загубили един обединител и в с същото време вярват, че имат нов, която може да я наследи, въпреки че "тези обувки, които има крал Чарлз Трети, са много големи за запълване". 

Посланията, които англичаните дават  към света с отношението си, са доказателство за тежестта на тази достолепната дама  - кралицата, която с много достойнство е отстоявала себе си. 

"Уникално събитие, което събира нови адмирации към човешката порода, когато се запознаеш с редовите англичани".

Мерките за сигурност са безпрецедентни. В центъра на Лондон, който е почти напълно затворен за автомобили, са разположени около 10 000 полицаи. Лондонската администрация е обещала 250 допълнителни влакове на метрото, за да може да помогне за извозването на хората. Голяма част от ключовите станции, където ще бъде погребението и откъдето ще минава каляската, са напълно затворени. Други ще бъдат ползвани само като изход, но не и като вход, за да могат след церемонията хората бързо и безопасно да се изтеглят.

"Друга тема, която да се дискутира в Англия няма.  Единственото нещо, което се прокрадна, бе посещението на съпругата на президента на Украйна - Зеленски. Тази тема  всъщност засвидетелства  подкрепата  на кралското семейство за украинците."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 10.05.24 в 16:48

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38