Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Народът на Вазов" закрива 26-та "Сцена на кръстопът"

| обновено на 21.09.22 в 06:31

26-то издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ ще бъде закрито със спектакъла на Народен театър „Иван Вазов“ „Народът на Вазов“ от Александър Секулов. Режисьор е Диана Добрева, сценографията е на Мира Каланова.

„Чрез словото на Вазов разбираме себе си: каквито не се познаваме, каквито ни е трудно да се приемем, каквито не вярваме, че сме. Затова въпросът „Де е България?“ не е въпрос на география, а на съществуване, казва авторът Александър Секулов. Спектакълът ще бъде игран в голямата зала на Драматичен театър – Пловдив.

 В Камерната зала „Стефан Данаилов“ Сатиричен театър „Алеко Константинов“ представя „Станете, за да легна аз!“ – спектакъл на Теди Москов, предизвикан от пиесата на Жан-Пиер Мартинез „Ковчег за двама“. Сценограф е Свила Величкова.


Още от категорията

Изложба илюстрации на Борис Стоилов в "Arsenal of art"

В галерия ” Arsenal of art”  - Пловдив ще бъде открита изложба с илюстрации на художника Борис Стоилов. Известният наш творец  прави тази експозиция специално за новоиздадената книга  “Голямата странна градина” на писателя Владимир Зарев. Тя е отпечатана от издателтво "Хермес". Приказната история, която двамата сътворяват  сега, е започнала..

публикувано на 06.10.22 в 07:27

Започва Plovdiv GuitArt Festival

С концерт на китарен ансамбъл  „Академика“ от настоящи и бивши студенти на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив  стартира Фестивалът на китарата Plovdiv GuitArt Festival.  Репертоарът на състава е с богата гама от класически произведения. Участие в концерта  ще вземе и виртуозният китарист – победител в конкурса..

публикувано на 06.10.22 в 06:36
Снимка личен архив

Невен Иванов за уроците по родолюбие

Международният ден на учителя се отбелязва на 5 октомври в над 100 страни от света. Той влиза в световния календар по препоръка на ЮНЕСКО по повод годишнината от приемането на документа „Препоръки, касаещи статуса на учителя”. Това става през 1966 г. и целта на документа е да се подчертае колко е важна ролята на учителите в обществото...

публикувано на 05.10.22 в 16:09

Великите европейци - Грегор Мендал

Генетиката, науката за носителите и механизмите на наследствеността, се разви бързо през последните 70 години. Едната основна точка по този път е през 1953, когато Уотсън и Крик откриват Двойната спирала - структурата на ДНК, другата е през 2003, когато бяха  разчетени 85 на сто от човешкия геном. Това отваря огромни възможности в сфери от..

публикувано на 05.10.22 в 10:13

Музеят в Пазарджик представя изложба за Балканските войни

В централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик ще бъде открита изложба, посветена на 110 години от началото на Балканските войни.  Експонирани са оригинални снимки и документи, знамена, ордени, медали и оръжие, съхранявани във фонда на музея.  Интерес представляват уникални експонати, като: знаме на дружина от..

публикувано на 05.10.22 в 07:18