Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Великите европейци - Алиенор Аквитанска, втора част

Вторият кръстоносен поход през 1147 е пълен провал. Немският крал Конрад и френският Луи II, с когото е и кралица Алиенор, са разбити. 

Луи стига до Антиохия, при Раймонд дьо Поатие, чичо на Алиенор и нейна юношеска любов. Двамата пак се залепят един за друг, а Луи мига отстрани. Един монах пише, че Алиенор се държи не като кралица, а като курва и слуховете раждат „черна легенда“. Алиенор всъщност иска да прекрати брака си и когато Луи казва, че тръгват към Йерусалим и жена му трябва да го последва, тя заявява, че иска прекратяване на брака заради близка родствена връзка. 

Да, те са трети братовчеди, но това не е тайна още при венчавката. Все пак, те тръгват за Йерусалим, но не стигат, а се връщат по море, на отделни кораби. Когато се събират в Италия, вече и Луи иска да се разделят. Минават за благословия от папата, но той разпорежда да продължат да спят в едно легло. Така се ражда втората дъщеря, но нещата се влошават и през 1152 църковен съвет анулира брака. Момичетата остават при баща си, той изтегля войските си от Аквитания и Алиенор се връща към щастливото битие на херцогиня. Щастливо на теория, защото, още преди да стигне до Поатие, тя преживява два опита за отвличане. 

Алиенор е апетитна хапка заради огромната си и богата земя. В Блоа принц Тибо V Измамника иска да я отвлече, но тя бяга. Умна е обаче, праща съгледвачи и разбира за засада на Жофроа Плантагенет. Алиенор заобикаля засадата, стига до Поатие и пише писмо с предложение за брак до друг Плантагенет - Анри или Хенри, както е известен като крал на Англия. Тя не само познава Хенри от двора, но го е набелязала за съпруг - независимо дали наистина са имали връзка. Тя е на около 30, той - 10 години по-млад, но е истински Плантагенет - красив мъж, силен характер, своенравен, упорит, луд по жените, умен и образован. Само 8 седмици след развода на Алиенор, в Поатие има сватба. Луи II е е тройно изигран и бесен - като сюзерен на Алиенор не е уведомен за сватбата, като мъж знае, че тя не е случайна, а като владетел вижда как династията на Капитингите губи Аквитания за сметка на Плантагенетите. 

Две години по-късно, Хенри става крал Хенри II на Англия, а Алиенор - кралица, която ражда 6 сина и три дъщери. Отношенията между тях са сложни - обичат се, но донякъде, дават си сметка, че бракът им е основан повече на политически изгоди. През следващите 15 години Алиенор ражда 9 деца и няма време, а и желание за изневери, докато Хенри се развихря. Общо взето, той пази приличие, аферите му са кратки и не се афишират, Алиенор научава за тях, но се прави на разсеяна. В същото време Хенри я уважава и има огромно доверие към нея като партньор в управлението. Той не само разчита на Алиенор за укротяване на проблемите в нейната Аквитания, а известно време двамата дори си поделят функциите - когато той е на континента, тя е в Англия и обратно. Постепенно обаче започват да се виждат все по-рядко, Хенри е въвлечен в сложни политически дела, а и не може да се насити на всички останали жени. Сътрудничеството между краля и кралицата изчезва, за да се превърне постепенно в съперничество.

Алиенор Аквитанска има изключително силен коз - синовете си, които в един момент ще предявят правата си за наследство. Времето за вадене на този коз идва сред 1170, когато Хенри залюбва прекрасната Розамунда Клифърд. Този път няма дискретност, той прави за нея замък и я показва на официални места. Алиенор е бясна и настройва срещу баща им Хенри Младият крал и любимеца си Ричард, наречен по-късно Лъвското сърце. 

Следват години на техни бунтове, а самата Алиенор, която се оттегля в Аквитания, плете интригите оттам, като замесва в тях и краля на Франция. Като правило, Хенри потушава бунтове на синовете си и им прощава, за да се разбунтуват скоро пак. Той си дава сметка, че Алиенор е в основата на цялата работа и в един момент, когато тя, облечена в мъжки дрехи, язди към Париж да се скрие, той я залавя и затваря. Но не си представяйте, че я хвърля в мръсна и тясна килия на хляб и вода. Алиенор има кралски условия на живот във всички замъци, в които прекарва следващите 16 години, а Хенри дори я взима на различни мисии. 

Първо той смята да се разведе, но умни съветници го убеждават, че не е препоръчително, за да не изтърве Аквитания, огромен коз в съперничеството с Франция. Но през 1189 година Хенри II умира, преди това си е отишъл и Хенри, Младият крал, така че властта остава за Ричард. Той праща да освободят майка му, но тази забележителна жена, докладват пратениците, вече е свободна и се разпорежда в Англия от негово име. На 65 Алиенор става пръв съветник и помощник на Ричард във всички политически и лични дела до смъртта му. Тя му намира прекрасна съпруга, в която дори той, известен хомосексуалист, се влюбва, макар че нямат деца. Тя го пази от интригите на братята му. Тя укорява самия папа Целестин III, че не предприема нищо, когато Ричард, на връщане от кръстоносен поход, е пленен и държан като затворник за откуп от императора на Свещената римска империя. 

„Аз, Алиенор, с гнева Божий кралица на Англия, херцогиня на Нормандия, графиня на Анжу, нещастна майка“ - така започва нейното писмо. А после прави изумително пророчество за разпад на католическото единство, което се сбъдва след 3 века, когато Хенри VIII създава англиканската църква. Истинска майка-вълчица, която се бие за своето любимо вълче - такава е Алиенор Аквитанска до последно. Дори след нелепата смърт на Ричард и, въпреки че знае огромните недостатъци на малкия си син, Джон Безземния, тя до последно му предава важни уроци. 

В последните години се оттегля в любимия манастир Фонтевро, където научава за провала на Джон и настъплението на французите към Руан, което значи - край на англо-анжуйското кралство, на което е отдала 48 години от живота си. Алиенор е бясна, но безсилна, получава инфаркт и ляга в гроба, при мъжа си Хенри II и сина си Ричард Лъвското сърце. По време на френските метежи 6 века по-късно, вандали, които се наричат революционери, разбиват гробницата и разпръсват костите, така че днес над абатството витае само неукротимия дух на Алиенор Аквитанска, най-забележителната жена на цялото европейско Средновековие.

Всички епизоди от подкаста "Великите европейци" можете да чуете тук:


Още от категорията

Изложба илюстрации на Борис Стоилов в "Arsenal of art"

В галерия ” Arsenal of art”  - Пловдив ще бъде открита изложба с илюстрации на художника Борис Стоилов. Известният наш творец  прави тази експозиция специално за новоиздадената книга  “Голямата странна градина” на писателя Владимир Зарев. Тя е отпечатана от издателтво "Хермес". Приказната история, която двамата сътворяват  сега, е започнала..

публикувано на 06.10.22 в 07:27

Започва Plovdiv GuitArt Festival

С концерт на китарен ансамбъл  „Академика“ от настоящи и бивши студенти на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив  стартира Фестивалът на китарата Plovdiv GuitArt Festival.  Репертоарът на състава е с богата гама от класически произведения. Участие в концерта  ще вземе и виртуозният китарист – победител в конкурса..

публикувано на 06.10.22 в 06:36
Снимка личен архив

Невен Иванов за уроците по родолюбие

Международният ден на учителя се отбелязва на 5 октомври в над 100 страни от света. Той влиза в световния календар по препоръка на ЮНЕСКО по повод годишнината от приемането на документа „Препоръки, касаещи статуса на учителя”. Това става през 1966 г. и целта на документа е да се подчертае колко е важна ролята на учителите в обществото...

публикувано на 05.10.22 в 16:09

Великите европейци - Грегор Мендал

Генетиката, науката за носителите и механизмите на наследствеността, се разви бързо през последните 70 години. Едната основна точка по този път е през 1953, когато Уотсън и Крик откриват Двойната спирала - структурата на ДНК, другата е през 2003, когато бяха  разчетени 85 на сто от човешкия геном. Това отваря огромни възможности в сфери от..

публикувано на 05.10.22 в 10:13

Музеят в Пазарджик представя изложба за Балканските войни

В централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик ще бъде открита изложба, посветена на 110 години от началото на Балканските войни.  Експонирани са оригинални снимки и документи, знамена, ордени, медали и оръжие, съхранявани във фонда на музея.  Интерес представляват уникални експонати, като: знаме на дружина от..

публикувано на 05.10.22 в 07:18