Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината не разреши протеста на феновете на Ботев

Здравко Димитров ги призова да съберат и лични средства като привържениците на Левски, поиска нова помощ от държавата или нов заем

Снимка: КПБП

Община Пловдив не разреши на феновете на Ботев да се съберат пред сградата на градската управа на 22 септември, съобщиха от Клуба на привържениците на Ботев (Пловдив).

Феновете на отправиха официална покана за среща към кмета Здравко Димитров и отговорните лица за строителството на стадион "Христо Ботев", за да потърсят отговори за завършването на съоръжението.

Като причина за отказа e посочени, че заявеното събитие би довело до напрежение пред сградата на общината. в условията на предизборна кампания и би затруднило работата на полицията по опазване на обществения ред. В отговора на общината се изтъкват и "безредиците" и "конфликтите", възникнали на последното шествие.


Ето цялата позиция на привържениците на Ботев:

"КОЙ се страхува от истината за Колежа?

Уважаеми ботевисти,

На 19.09.2022г. входирахме официално уведомление до Община Пловдив за провеждане на среща с познатите НЕзаинтересовани лица с качественото и навременно строителство на стадион Христо Ботев. Имахме желание да превърнем събитието в публично обсъждане на въпросите, касаещи цялата жълто-черна общественост относно нашият дом КОЛЕЖА! Организация, за която бяха положени неимоверни усилия от КПБП, Сдружение ПФК Ботев и Бултрас.

За съжаление или НЕ - вчера (20.09), в късния следобед един от участниците в уродливото строителство на стадион "Христо Ботев", а именно Община Пловдив, забрани провеждането на общественото обсъждане със смехотворни аргументи! Обществено обсъждане, с което целяхме да запознаем всички "жълто-черни" фенове и цяла България с детайлите по строителство на Колежа!

Е... г-н Димитров, от Вашата забрана разбрахме, че няКОЙ много го е страх истината да излезе наяве! Пропуснали сте само да информирате Светия синод за желанието на мирни граждани на Пловдив да разговарят с Вас и съучастниците Ви по проблемите на стадиона.

Отказът Ви да се срещнете с нас няма да спре този процес. Сам знаете, че рано или късно ще бъдете принуден да отговорите, както на въпросите, които Ви поставихме, така и на допълнително планираните, които бяха подготвени от нас.

Въпреки Вашия нелеп опит да забраните среща с Вас самия и с вашите "партньори", ние ще бъдем там, ще Ви чакаме и се надяваме, че с Вас ще дойдат и господата Пламен Райчев, Георги Савов, Илиян Филипов и Атанас Ангелов, които също дължат отговори на привържениците на Ботев Пловдив, на футболния клуб и на гражданите на Пловдив за изразходването на средствата на данъкоплатците и качеството на строителството на Колежа.

С Вас или без Вас, на 22.09.2022г. в 18:30ч. ние ще празнуваме един от най-светлите празници за Република България и празненствата ще продължат през цялата нощ...

С уважение:

Обединени фракции Бултрас

Клуб на привържениците на Ботев Пловдив

Сдружение ПФК Ботев"

Проектът за стадион



Кметът на Пловдив Здравко Димитров от своя страна заяви, че Общината ще използва всички възможности да осигури средства за довършването на стадион "Христо Ботев". Той допълни, че ще се търсят пари от държавата или банков заем, като не изключи възможността и от Ботев (Пловдив) да поискат да се включат във финансиране на строежа на съоръжението.

Междувременно, от градската управа обявиха, че всички поправки по проекта за стадион „Христо Ботев“ вече са входирани в Община Пловдив, която още днес ги предаде на изпълнителя на реконструкцията на съоръжението в електронен вариант, а до края на седмицата - и на хартиен носител. Това стана ясно след седмична оперативка между кмета Здравко Димитров, заместника му Пламен Райчев, проектанта на стадиона арх. Георги Савов, надзорника Атанас Ангелов, ръководителя на проекта от страна на Община Пловдив инж. Атанас Чилингиров и представители на фирмата-изпълнител.

На оперативката бяха поканени и представители на феновете, но никой от тях не се яви, тъй като те са отправили покана за среща в четвъртък, 22 септември, от 18:30 часа.

„Съжалявам, че никой от феновете не присъства днес, защото щяха да получат отговор на всички въпроси, които задават. Едва ли в четвъртък ще има нови неща, които да им съобщим на желаната от тях среща. След като строителят остойности всички нови позиции в проектите, ще има отговор и на най-важния за привържениците въпрос – колко ще е точната цена на стадиона. Мога от сега да ги уверя, че Община Пловдив ще използва всички възможности да осигури средства за довършването на съоръжението – и като търсим пари от държавата, и като банков заем, а не изключвам и от клуба да поискат да се включат в довършването на стадиона и ние сме готови на разговори под каква форма ще стане това.

Възможно е и феновете да се включат, както примерно колегите им от Левски, които събраха 7 милиона лева в помощ на своя тим. Аз също бих участвал в подобно начинание. Да не забравяме, че Община Пловдив трябва да се грижи за десетки други неща, имаме нужда от още детски градини, училища, лечебни заведения и инфраструктура, за които се дават средства от бюджета“, коментира на срещата кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Неговият заместник Пламен Райчев поясни, че до края на тази седмица главният архитект на Пловдив ще издаде заповед за допълване на разрешението за строеж, която влиза в сила след 14 дни.

„Дотогава строителят се ангажира да представи в общината с протокол пълни количествено-стойностни сметки на всички настъпили изменения по проекта, необходими за завършване на стадиона. След това Община Пловдив трябва да одобри тези изчисления и ще подпишем анекс. Междувременно копие от предадените проекти ще бъде изпратено още в началото на следващата седмица до лицензионната комисия на БФС, която ще се произнесе дали в окончателния си вид стадионът ще отговаря на условията за получаване на лиценз от категория 4 на УЕФА“, заяви Райчев.


По публикацията работи: Йордан Данчев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
БК

БК "Академик" започва сезона на 7 октомври срещу "Левски"

Националната баскетболна лига  обяви обновената програмата за новия сезон 2024/2025. Промяната се наложи след последователното отказване от участие на носителя на Купата на България "Черноморец" (Бургас) и тима на "Ямбол". Шампионатът ще стартира на 4 октомври (петък) в „Арена Шумен“, където от 18:30 часа домакините от "Шумен" ще посрещнат отбора на..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Никола Попов

Никола Попов ще свири дербито между "Ботев" и "Левски"

Никола Попов ще бъде главен съдия на дербито от 11-ия кръг на Първа лига между "Ботев" (Пловдив) и "Левски". Сблъсъкът на стадион „Христо Ботев“ е в събота, 5 октомври, от 20:00 часа. Помощници на Попов ще бъдат Мартин Венев и Димитър Димитров, а четвърти арбитър е Васил Минев. На ВАР-а ще са Валентин Железов с асистент Дениз Соколов, а съдийски..

публикувано на 02.10.24 в 09:25
БФС

Насрочиха "Вечното дерби" за 19 октомври

Дербито между Левски и ЦСКА ще се играе на 19 октомври от 15:45 часа на националния стадион „Васил Левски“. СТК на БФС утвърди програмата за още четири кръга от Първа лига. Както е известно, Вечното дерби трябваше да се състои на 14-и септември, но на тази дата стадион "Васил Левски" бе ангажиран за концерта на Андреа Бочели. СТК реши да размени осми с..

публикувано на 01.10.24 в 12:27

"Ботев" уреди контрола с "Крумовград"

"Ботев" (Пловдив) и "Крумовград" ще изиграят приятелски мач в предстоящата пауза за националните отбори в началото на следващия месец. Контролата между двата тима ще се състои на 12 октомври (събота) от 17:00 часа на футболен комплекс „Никола Щерев — Старика“ и ще бъде открита за привърженици. По-рано през сезона двата тима се срещнаха в шампионата,..

публикувано на 30.09.24 в 13:52

"Лудогорец" отново е на върха на Първа лига

Шампионът "Лудогорец" постигна очаквана победа с 2:0 при гостуването си на "Ботев" (Враца) в мач от 10-ия кръг на Първа лига. Визитата на "орлите" бе съвсем символична, тъй като мачът се игра на техния стадион "Хювефарма Арена" в Разград. Срещата бе дебют за новия старши треньор на шампионите Игор Йовичевич. В 24-та минута изстрел на Руан Секо с..

публикувано на 30.09.24 в 11:40