Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Альоша" потъна в мрак в навечерието на Деня на независимостта

| обновено на 22.09.22 в 11:06

Община Пловдив спря художественото осветление на паметника „Альоша“ в нощта срещу 22 септември и в следващите два дни. Така градът се присъединява към инициативата „Мрак за светлина“, зад който застанаха десетки интелектуалци и общественици. 

Преди дни те призоваха кметовете на София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна за Деня на независимостта в  00,00 часа на 21-ви срещу 22 септември, да изключат поне за 24 часа тока на осветяваните съветски паметници, символи на „една отминала и мрачна епоха“. Тяхното затъмнение ще обозначи жаждата на хиляди български граждани за онази светлина, която излъчват демократичните ценности на Европа. 

В утрото на Деня на независимостта тези фигури на злото, потънали в тъмнина, ще символизират дългоочакваната, макар и малка, стъпка за преодоляване на зависимостта ни от Русия и нейната безрадостна роля за България, пишат инициаторите.

Накарайте ни да се гордеем с независимостта си, а не да осъзнаваме ежедневно, че България  е на колене пред Путинова Русия! Преди 114 години дедите ни са успели, ще успеем и ние! - написаха в писмото до кметовете на петте най-големи български градове писатели, лекари, журналисти, университетски преподаватели.

За инициативата Паолина Комсалова разговаря с журналиста Стойко Стоянов, който е сред подписалите апела до  кметовете на най- големите български градове.

Още от категорията

Обвиниха трима, арестувани до Шиишманци, в трафик на мигранти

Трима мъже привлече районната прокуратура в Пловдив като обвиняеми за подпомагане незаконното преминаване на сирийски бежанци през страната. Случаят е от началото на този месец.  Обвинението е  на базата на доказателства за превоз на 10 чужденци по автомагистрала „Тракия“, заловени край село Шишманци.  И тримата обвинени са българи. Единият от..

публикувано на 06.10.22 в 15:44

Съд в Пловдив потвърди екстрадицията на Иван Тилев в Германия

Апелативният съд в Пловдив постанови екстрадицията на 23-годишния Иван Тилев от Пазарджик, обвинен от германската прокуратура за финансова измама в размер на 800 хил. евро. Апелативните магистрати потвърдиха решението на Пазарджишкия окръжен съд, който одобри изпращането на младежа на съд в Германия след получаване на Европейска заповед за..

обновено на 06.10.22 в 15:10

1,5 млн. лв. събра дарителската кампания за карловските села

Дарителската кампания на община Карлово за пострадалите от наводнението до момента е събрала 1 млн. и 490 хил. лева. Това съобщи в Каравелово кметът на общината Емил Кабаиванов. По думите му  всички те ще бъде разпределени с решение на Общинския  съвет. Гласуваните от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии близо 10 млн. лева са за..

обновено на 06.10.22 в 14:08

23-годишен, пиян и без книжка, потроши две коли в Пловдив

Пиян шофьор без книжка бе задържан снощи в Пловдив. 23-годишния младеж е блъснал с колата си две паркирани на ул. "Удроу Уилсън". Заловен е след подаден в полицията сигнал. При проверкатае установено, че , шофьорът е  с криминални прояви и осъждан, а също и неправоспособен. Направеният му тест за алкохол отчел положителен резултат над 2..

обновено на 06.10.22 в 14:05

Северното платно на бул. "Хаджи Димитър" вече е двупосочно

От днес движението в северното платно на бул. „Хаджи Димитър“, между кръстовищата с ул. „Царевец“ и ул. „Лерин“, е двупосочно. От ОП„Организация и контрол на транспорта“ съобщиха, че ц елта е да се облекчи трафика, докато приключи реконструкцията на южното платно от пътния участък, защото сега автоболите са ползвали  обходни маршрути...

публикувано на 06.10.22 в 13:49