Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба, беседи и работилници по икебана в Пловдив

| обновено на 21.09.22 в 15:35

„Икебана е японско изкуство, което ни вдъхновява да творим и да изразяваме уникалната си същност чрез красотата на цветята. Посетителите на изложбата ще се насладят на многообразието на икебана. От семпли и пестеливи композиции, през скулптурни цветни композиции, до големи, богати композиции, характерни за школата Согецу. Посетителите ще видят и автентични японски вази в стил Бизен“, разказва Мирослава Иванова основател на „Miracle Ikebana“, организатори на събитието „Икебана, нежни цветя сред древните камъни - изложба, демонстрация и работилници“. Според философията на икебана, всяко цвете има собствен характер и стойност. Правилното съчетаване на цветята изразява определен смисъл и стил.

Мирослава Иванова - Хосен е икебана артист и преподавател 3-та степен (Санкиу Шихан) от най-модерната школа за икебана в света, Sogetsu School of Ikebana. Тя ще направи демонстрация на икебана по време на официалното откриване на изложбата, на 28-ми септември от 18.30 часа. 

От 28-и септември до 2-ри октомври в източен сектор на Римски стадион, на улица „Княз Александър I-ви“ 11 през входа на входа търговския център, ще можете да разгледате изложбата, да видите демонстрация как се прави икебана, да чуете лекции и беседи, и да се включите в работилници по икебана. Събитието е част от Дните на японската култура в България и се провежда под патронажа на Посолството на Япония в Република България. То се осъществява и с финансовата подкрепа на Фондация EU Japan Fest.

Лекциите и беседите по икебана са от 17.30 и 18.30 часа, на 29-и и 30-и септември. Работилниците по икебана за деца и възрастни са на 1-ви октомври, от 10.30 и 15.00 часа. За работилниците се изисква предварителна регистрация. Повече информация във фейсбук страницата на събитието.

Мирослава Иванова - Хосен гостува в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:

Още от категорията

Изложба илюстрации на Борис Стоилов в "Arsenal of art"

В галерия ” Arsenal of art”  - Пловдив ще бъде открита изложба с илюстрации на художника Борис Стоилов. Известният наш творец  прави тази експозиция специално за новоиздадената книга  “Голямата странна градина” на писателя Владимир Зарев. Тя е отпечатана от издателтво "Хермес". Приказната история, която двамата сътворяват  сега, е започнала..

публикувано на 06.10.22 в 07:27

Започва Plovdiv GuitArt Festival

С концерт на китарен ансамбъл  „Академика“ от настоящи и бивши студенти на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив  стартира Фестивалът на китарата Plovdiv GuitArt Festival.  Репертоарът на състава е с богата гама от класически произведения. Участие в концерта  ще вземе и виртуозният китарист – победител в конкурса..

публикувано на 06.10.22 в 06:36
Снимка личен архив

Невен Иванов за уроците по родолюбие

Международният ден на учителя се отбелязва на 5 октомври в над 100 страни от света. Той влиза в световния календар по препоръка на ЮНЕСКО по повод годишнината от приемането на документа „Препоръки, касаещи статуса на учителя”. Това става през 1966 г. и целта на документа е да се подчертае колко е важна ролята на учителите в обществото...

публикувано на 05.10.22 в 16:09

Великите европейци - Грегор Мендал

Генетиката, науката за носителите и механизмите на наследствеността, се разви бързо през последните 70 години. Едната основна точка по този път е през 1953, когато Уотсън и Крик откриват Двойната спирала - структурата на ДНК, другата е през 2003, когато бяха  разчетени 85 на сто от човешкия геном. Това отваря огромни възможности в сфери от..

публикувано на 05.10.22 в 10:13

Музеят в Пазарджик представя изложба за Балканските войни

В централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик ще бъде открита изложба, посветена на 110 години от началото на Балканските войни.  Експонирани са оригинални снимки и документи, знамена, ордени, медали и оръжие, съхранявани във фонда на музея.  Интерес представляват уникални експонати, като: знаме на дружина от..

публикувано на 05.10.22 в 07:18