Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България няма интерес да се махне правото на вето в ЕС

България се противопоставя на едно от огласените наскоро от германския канцлер Олаф Шолц предложение в програмата му за дългосрочна реформа на ЕС – това за отпадането на единодушието при предложения, които са част от външната политика на Евросъюза.

„България няма интерес от премахване на правото на вето. То й дава на нея и на други по-малки държави по-голяма тежест в ЕС, отколкото реално имат. Без нейно съгласие много въпроси не могат да се решат. Това са няколко сфери, които изрично са посочени в Лисабонския договор. Те трябва да се решават само с консенсус. Например в сферата на данъчната политика, хармонизацията в социалната закрила, някои клаузи от правосъдие и вътрешни работи, общата външна политика, за която стана дума, и политиката за сигурност, и, разбира се, всички присъединителни процедури за приобщаване на нови държави. Затова България е против“ – заяви в интервю за Радио Пловдив журналистът от в. „Сега“ Светослав Терзиев.

„Големите държави като Германия, Франция и Италия при отмяната на ветото ще придобият по-голяма тежест. Защото при квалифицирано мнозинство се иска 55% от държавите-членки да подкрепят дадено решение (това са 15 страни от 27) и те да представляват поне 65% от населението на ЕС. Естествено че големите държави ще добавят най-голяма тежест в населението. Малките държави имат по-голяма тежест в бройката на държавите. Видно е, че при тази формула по-големите държави ще имат по-силен глас“ – счита Светослав Терзиев.


Още от категорията

Всяка инатливост днес ще бъде наказана на следващите избори

Не знам колко е подходящо днес точно президентът Румен Радев да призовава да се забравят червените линии, защото той е сред причините те да ги начертаят, но резултатите от последните избори явно са довели и до неговото отрезвяване към по- разумна позиция, коментира в предаването "Ден след ден" журналистът от "24 часа" Ваня Драганова. Според нея..

публикувано на 06.10.22 в 17:14

Партиите мислят стратегии и ходят по много тънък лед

Политическият анализатор Кристиян Шкварек  коментира за програма "Ден след ден"  възможните и невъзможни коалиции за управленско мнозинство и съставянето на кабинет. Според него до момента единствено Герб са показали готовност за диалог и компромиси в името на това да има управление зимата, но и от  другата страна не е имало много категорична..

публикувано на 06.10.22 в 16:40
Богдан Милчев

Искат одит за безопасност на пробива на Водната палата

Експертите на Института по пътна безопасност ще дадат оценка на доклада с изходните данни на проекта за пробив на Водната палата. Това заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на УС на неправителствената организация Богдан Милчев, който вчера присъства на първата копка на проекта. Той обясни, че е получил лично покана от пловдивския кмет..

публикувано на 06.10.22 в 15:44

Преговарящите ще бъдат алиби на Борисов при провал

„Предложението на ГЕРБ за преговори е удачно, но не мисля, че Соломон Паси и Росен Плевнелиев са най-удачните хора. Възможно е обаче Бойко Борисов да ги използва като алиби при евентуален отказ на партиите да съставят кабинет или изобщо да отидат на преговорите. Ще каже ето аз ви извадих най-големите ястреби, най-големите евроатланци, вие пак..

публикувано на 06.10.22 в 10:53

Марица трябва да бъде почистена за 2 месеца

"Отпуснатите от държавата 1,5 милиона лева за почистване на коритото на река Марица в Пловдив трябва да бъдат изразходвани в следващите 2 месеца, за да сме подготвени за зимно-пролетния сезон с повече валежи", каза по Радио Пловдив областният управител Ангел Стоев. "Те бяха отпуснати от предишното служебно правителство и до момента не са..

публикувано на 06.10.22 в 10:23