Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стопанска независимост няма, свързаността дава просперитет

В момента, когато България обявява своята независимост, страната се намира в икономически подем, но определението "икономическо чудо" е по - скоро ласкаещо и малко пресилено, казва в предаването "Точно днес" професорът по Стопанска история Пенчо Пенчев.

Според него независимо от тава какво говорят политиците и тогава и сега, икономическият подем не се дължи на някаква специфична стопанска политика, а на световната конюнктура и ние не сме изключение.  Тогава цените на селскостопарските продукти, и в частност на житото, нарастват на международните пазари, а голяма част от българите произвеждат жито и доходите им също растат.

"Въпреки това за драстично забогатяване на може да си говори, ние просто бягаме заедно с останалите, но сме в задната част на групата".

Проф. Пенчев подчерта, че в онези години не е имало голяма икономическа пречка от васалнотото ни положение спрямо Турция, даже напротив- ползвали сме големите и пазари.

Той припомни историята с национализацията на компанията на "Източните железници", непосредствено преди обявяването на Независимостта. Компанията е била добре организирана, с малък и добре организиран, неполитизиран персонал. Когато става БДЖ и много често вече се случват политически назначения, тя става неефективна и започва да тежи на бюджета. Това, че става българска и национална звучи много гордо, но  в икономичиеки смисъл не са съвсем така нещата.

По думите му икономическа независимост няма. Хората стават богати благодарение на икономическата им свързаност. Ако някой се стреми към тотална независимост и само към собствените си интереси се стига до нещо, което виждаме твърде близо до границите ни. 

Трябва да се внимава с употребата и злоупотребата на тези думи. Независимостта е повече празник на политиците, които се самовъзвеличават в известна степен

За миналото си ние знаем много повече имена на политици, отколкото на предприемачи,много повече имена на военни, отколкото на учени, а според мен по- добре би било обратното, казва професорът.

По отношение на тезата, че само икономическа мощ дава и политическа независимост проф. Пенчев коментира " не икономическа мощ е необходима, а стопански просперитет, който да засегне всеки български гражданин и да му даде възможност да реализира мечтите си. Икономическа мощ ми звучи много милитаристично, особено в днешния ден"

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Всяка инатливост днес ще бъде наказана на следващите избори

Не знам колко е подходящо днес точно президентът Румен Радев да призовава да се забравят червените линии, защото той е сред причините те да ги начертаят, но резултатите от последните избори явно са довели и до неговото отрезвяване към по- разумна позиция, коментира в предаването "Ден след ден" журналистът от "24 часа" Ваня Драганова. Според нея..

публикувано на 06.10.22 в 17:14

Партиите мислят стратегии и ходят по много тънък лед

Политическият анализатор Кристиян Шкварек  коментира за програма "Ден след ден"  възможните и невъзможни коалиции за управленско мнозинство и съставянето на кабинет. Според него до момента единствено Герб са показали готовност за диалог и компромиси в името на това да има управление зимата, но и от  другата страна не е имало много категорична..

публикувано на 06.10.22 в 16:40
Богдан Милчев

Искат одит за безопасност на пробива на Водната палата

Експертите на Института по пътна безопасност ще дадат оценка на доклада с изходните данни на проекта за пробив на Водната палата. Това заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на УС на неправителствената организация Богдан Милчев, който вчера присъства на първата копка на проекта. Той обясни, че е получил лично покана от пловдивския кмет..

публикувано на 06.10.22 в 15:44

Преговарящите ще бъдат алиби на Борисов при провал

„Предложението на ГЕРБ за преговори е удачно, но не мисля, че Соломон Паси и Росен Плевнелиев са най-удачните хора. Възможно е обаче Бойко Борисов да ги използва като алиби при евентуален отказ на партиите да съставят кабинет или изобщо да отидат на преговорите. Ще каже ето аз ви извадих най-големите ястреби, най-големите евроатланци, вие пак..

публикувано на 06.10.22 в 10:53

Марица трябва да бъде почистена за 2 месеца

"Отпуснатите от държавата 1,5 милиона лева за почистване на коритото на река Марица в Пловдив трябва да бъдат изразходвани в следващите 2 месеца, за да сме подготвени за зимно-пролетния сезон с повече валежи", каза по Радио Пловдив областният управител Ангел Стоев. "Те бяха отпуснати от предишното служебно правителство и до момента не са..

публикувано на 06.10.22 в 10:23