Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ескалира рискът конфликтът Русия-Украйна да стане глобален

Три сценария след обявената от Владимир Путив частична мобизация в Русия открои докторът по политология и експерт по сигурност и управление на кризи Искрен Иванов.

Първият е Западът да продължи да снабдява с оръжие Украйна и тя да се опита да предприеме нова контраофанзива в отгово на частичната военна мобилизация. Вторият е малко по- рискован,  ако се стигне до инцидент в АЕЦ "Запорожие" или Русия прибегне до употреба на тактическо ядрено оръжие. Третият сценарий са вътрешни безредици в самата Русия, които да повлияят на взимането на решения, но съм песимист, защото знаем, че в руската история се случват много малко безкръвни преврати, обикновено смяната на властта става с революции.

След предрешените референдуми, рискът нараства, защото след тях, западните оръжия ще са вече на руска територия, а Путин се закани да използва всякакви възможни средства и подчерта, че това не е блъф, подчерта политологът. 

"Тогава може да има по- сериозна ескалация, защото Русия загуби ли тази война, губи изяло авторитета си на сила"

Най- вероятният сценарий след това е НАТО да влезе във войната.

"Опасно е, че колкото повече се ожесточава конфликтът, толкова ескалира вероятността той да стане глобален" 

Критични са следващите три месеца и тогава ще видим кой от тези три сценария ще се реализира, прогнозира Искрен Иванов.

За България действително няма пряка военна опасност. Но има три предизивикателства - енергийното обезпечаване на зимата, второто е има ли вмешателства на чужди разузнавателни служби у нас и третото е борбата с дезинформацията, обобщи политическият анализатор.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Партиите мислят стратегии и ходят по много тънък лед

Политическият анализатор Кристиян Шкварек  коментира за програма "Ден след ден"  възможните и невъзможни коалиции за управленско мнозинство и съставянето на кабинет. Според него до момента единствено Герб са показали готовност за диалог и компромиси в името на това да има управление зимата, но и от  другата страна не е имало много категорична..

публикувано на 06.10.22 в 16:40
Богдан Милчев

Искат одит за безопасност на пробива на Водната палата

Експертите на Института по пътна безопасност ще дадат оценка на доклада с изходните данни на проекта за пробив на Водната палата. Това заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на УС на неправителствената организация Богдан Милчев, който вчера присъства на първата копка на проекта. Той обясни, че е получил лично покана от пловдивския кмет..

публикувано на 06.10.22 в 15:44

Преговарящите ще бъдат алиби на Борисов при провал

„Предложението на ГЕРБ за преговори е удачно, но не мисля, че Соломон Паси и Росен Плевнелиев са най-удачните хора. Възможно е обаче Бойко Борисов да ги използва като алиби при евентуален отказ на партиите да съставят кабинет или изобщо да отидат на преговорите. Ще каже ето аз ви извадих най-големите ястреби, най-големите евроатланци, вие пак..

публикувано на 06.10.22 в 10:53

Марица трябва да бъде почистена за 2 месеца

"Отпуснатите от държавата 1,5 милиона лева за почистване на коритото на река Марица в Пловдив трябва да бъдат изразходвани в следващите 2 месеца, за да сме подготвени за зимно-пролетния сезон с повече валежи", каза по Радио Пловдив областният управител Ангел Стоев. "Те бяха отпуснати от предишното служебно правителство и до момента не са..

публикувано на 06.10.22 в 10:23

И правителство на малцинството е вариант за управление

Не мисля, че ГЕРБ има сериозни намерения да прави коалиция с ПП и ДБ. Това е прозрачен опит, ако бъде създадено правителство, което не отговаря на националните приоритети,  отговорността да бъде прехвърлена на някой друг, заяви за Радио Пловдив журналистът Петко Георгиев.   Той подчерта, че в една и съща пресконференция ГЕРБ са дали..

обновено на 05.10.22 в 16:37