Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пловдив празнува Деня на независимостта

С тържествено честване на площад „22 септември” Пловдив отбеляза Денят на независимостта. 

В словото си  директорът  на Регионалния исторически музей Стоян Иванов припомни събитията опреди 114 години и акцентира върху политическото единство и обща воля на народ и власт, постигнали независимостта.

Членовете на  комитет „Родолюбие” за поредна година направиха възстановка на събитията от 1908 година, когато Цар Фердинанд е посрещнат в Пловдив. това става на 27 септември, като за церемонията се събира хилядно множество, а царят минава през специална арка, издигната до Военния клуб.

Сутринта в храм „Света Неделя“ бе отслужен молебен, цветя обкичиха паметната плоча на Александър Малинов в подножието на Стария град. Традиционно организатор на тези събития бе Сдружение „Петко Каравелов“.


Галерия

Още от категорията

Майката на малтретираната Севда остава в ареста

Анка Михайлова, която е обвинена за причиняване на груби травми на осиновеното си двегодишно дете, остава в ареста.  Това реши  троен състав на Окръжния съд в Пловдив след като Михайлова обжалва мярката си, която е постоянен арест. Съпрузите адвокати Снежанка и Желязко Почеви и адвокатът доайен по наказателни дела Димитър Будаков пледираха за по-лека..

публикувано на 06.10.22 в 16:43

В Смолян ГЕРБ са първи, но с 1 депутат, а ДПС - втори с 2 депутати

ДПС, която е втора политическа сила в 22-и МИР в Смолян,  ще има двама депутати от областта в 48-то НС, а ГЕРБ – СДС и „Продължаваме промяната“ – по един народен представител.   От досегашните народни представители са преизбрани д-р Красимир Събев (ГЕРБ - СДС), Михал Камбарев  (ПП) и Хайри Садъков (ДПС).   БСП отново няма да има депутат от област..

публикувано на 06.10.22 в 16:18

Обвиниха трима, арестувани до Шишманци, в трафик на мигранти

Трима мъже привлече районната прокуратура в Пловдив като обвиняеми за подпомагане незаконното преминаване на сирийски бежанци през страната. Случаят е от началото на този месец.  Обвинението е  на базата на доказателства за превоз на 10 чужденци по автомагистрала „Тракия“, заловени край село Шишманци.  И тримата обвинени са българи. Единият от..

публикувано на 06.10.22 в 15:44

Съд в Пловдив потвърди екстрадицията на Иван Тилев в Германия

Апелативният съд в Пловдив постанови екстрадицията на 23-годишния Иван Тилев от Пазарджик, обвинен от германската прокуратура за финансова измама в размер на 800 хил. евро. Апелативните магистрати потвърдиха решението на Пазарджишкия окръжен съд, който одобри изпращането на младежа на съд в Германия след получаване на Европейска заповед за..

обновено на 06.10.22 в 15:10

1,5 млн. лв. събра дарителската кампания за карловските села

Дарителската кампания на община Карлово за пострадалите от наводнението до момента е събрала 1 млн. и 490 хил. лева. Това съобщи в Каравелово кметът на общината Емил Кабаиванов. По думите му  всички те ще бъде разпределени с решение на Общинския  съвет. Гласуваните от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии близо 10 млн. лева са за..

обновено на 06.10.22 в 14:08