Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Украйна може да се провокира ядрен инцидент

Велизар Шаламанов
Снимка: БГНЕС
"Целта на референдумите и на обявената от Путин мобилизация е да отправи послание към така наречения "колективен Запад". Тяхната цел е чрез страх на принудят Запада и Украйна да приемат преговори, които да доведат до признаване на настоящата ситуация на терен". Така военният експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов коментира по Радио Пловдив новите решения на руското ръководство.

"В същото време бе посочено, че ако не се стигне до такава развръзка, Путин не изключва ядрената опция. Но най-вероятно ще се стигне до провокиране на ядрен инцидент. Всичко това е много пряка заплаха за България и първото нещо, което трябва да направим, е да имаме единна позиция. А виждаме, че това не се случва. Вицепрезидентът и някои от участниците в изборите говорят за преговори, което е по същество предателство на Запада пред Путин", добави Шаламанов.

Според бившия военен министър България трябва рязко да засили контраразузнавателната дейност, както и да има повишена готовност на силите за гражданска защита при ядрен инцидент.

Велизар Шаламанов смята, че евентуални преговори с Русия зависят изцяло от Украйна. "Президентът Зеленски посочи много ясно пред Общото събрание на ООН кои са условията за преговори-пълно изтегляне на Русия от цялата територия на Украйна, включително Крим, плащане на репарации и съд за военнопрестъпниците", припомни Шаламанов.

Според Велизар Шаламанов е крайно време служебният премиер Гълъб Донев да свика Съвета по сигурността, за да се даде ясна картина на ситуацията от всички служби и по линия на Външно министерство да се направи координация с всички наши съюзници. След това, според него, трябва да се изготви ясен доклад до всички политически партии във формат Консултативен съвет за национална сигурност във формат от 47-то Народно събрание ,защото в момента няма действащ парламент.

"Целта е да има ясна единна позиция на всички институции и политически партии в България, които претендират за доверие и за роля в управлението", каза още Велизар Шаламанов.

По публикацията работи: Емил Костов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Харизанов

Пеевски е умен и знае, че без Доган - ДПС не означава нищо

Лятното време със сигурност не може да заглуши назряващото недоволство, а неизвестните за предстоящите извънредни избори се увеличават.  Може ли предсрочният вот да поднесе големи изненади и има ли шанс за преодоляване на политическата криза?  Политическият анализатор Георги Харизанов е наш събеседник в програма "Точно днес". Харизанов..

обновено на 29.08.24 в 15:06

Медиците излизат на протест на 16 септeмври

От КТ „Подкрепа“ започват подготовка за национални протести в здравеопазването и поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл „Здравеопазване“, в които функционират синдикални поделения на федерацията. Какво провокира недоволството и ще обхване ли то и пловдивските лечебни заведения, коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 29.08.24 в 10:49
Доц. Красен Станчев

Чужденците вярват повече в българската икономика

"Интересът на пазара към емисията държавен дълг на България е поне 3-4 пъти по-висок от размера на предлаганите от правителството обгигации. Затова условията по емисията са много добри. Това позволява поне донякъде финансирането на плащания по стари емисии на външен дълг и покриване на текущи разходи на бюджета за тази година“, коментира..

публикувано на 29.08.24 в 10:37

Започна обучението по български за украинските деца в Пловдив

40 украински деца са заявили желание да се включат в безпалтните подготвителни групи за обучение по български език, което започна днес в Общински детски комплекс в Пловдив. Занятията ще продължат до 11 септември, а целта е децата, които са на възраст от 6 до 15 години, да получат подкрепа при постъпването им в българските училища. Това заяви в..

обновено на 29.08.24 в 10:28
Евелина Славкова

Партиите не вдъхновят хората, за да гласуват

Какво да очакваме от новото служебно правителство на Главчев, какви са вариантите за успех пред партиите, които ще участват на вота и последните новини с изключването на Делян Пеевски от ДПС, коментира в програма  "Точно днес" социологът Евелина Славкова от агенция Тренд. Според нея започва да се развързва възелът около ДПС с изключването на Пеевски..

публикувано на 28.08.24 в 10:29