Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каналджиите на мигранти остават в ареста

| обновено на 23.09.22 в 16:20
6
Снимка: Радио Пловдив, Димитър Владимиров

Петимата каналджии на мигранти остават в ареста,  реши  районният съдът в Пловдив и така уважи  искането на прокуратура за най-тежката мярка за неотклонение.  В мотивите си съдът отбелязва, че е налице обосновано предположение, че задържаните  са извършители на престъплението, има много висока обществена опасност и реална опасност да извършат друго престъпление. Адвокатите на каналджиите обявиха, че ще обжалват решението и следващото заседание на съда се очаква в четвъртък.

Припомням, че прокуратурата повдигна обвинения на 29-годишния сириец Масуд Абдо като тартор на организирана група за трафик на мигранти,  както и на 4-ма негови помагачи, които са български граждани. Осигурявали транспорт на мигрантите от границата и подслон в Пловдив, а освен това подсигурили и канал през България на мигранти от Сирия, Афганистан и Мароко. 

По време на огледа на един от телефоните на Масуд Абдо, преди два дни, е получено съобщение с точка с конкретни географски координати около Бургас. Мигновено на мястото бяха изпратени полицейски екипи и задържани 30 марокански граждани, т.е каналът продължава да работи от Турция, но правим всичко възможно да го пресечем тук, каза прокурор Димитър Пехливанов. Относно връзката с катастрофиралия в Бургас автобус и загиналите там полицаи, Пехливанов уточни, че според свидетелски показания каналът, организирал тези бежанци се ръководи от Абдо. 

Радвам се, че уважиха искането на обвинението. То действа по работна теза и ако нещо не съвпадне, щяло да го оправи. Ще има може би обвинеия и за други престъпления. Ще обжалваме. Клиентът ми е неосъждан, със семейство и със статут на бежанец, каза адвокатът на сириеца Зорница Димитрова.   

Адовкат Стефан Паров защитава друг от обвинените за помагаческа дейност в трафика на хора от Средец - Младен. Осигурявал храна и вода на мигрантите срещу имотна облага. Обвинението е несъстоятелно и се говори за един доста стар период - от месец май досега, каза Паров.

Адвокат Росен Димитров, който защитава семейство Червенкови от Средец, заяви че клинтите му нямат нищо общо с подпомагането на бежанци -мъжът и жената се занимавлаи отглеждането на овце. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ми-17 от Крумово гаси пожара на българо-гръцката граница

Екипаж от Военновъздушните сили с хеликоптер Ми-17 от състава 24-та авиационна база – Крумово помага за погасяването на пожара в района на българо-гръцката граница, съобщи Министерството на отбраната.  На терен в помощ на огнеборците пореден ден действат и 22-ма военнослужещи от Трети механизиран батальон на Трето бригадно командване – Благоевград...

публикувано на 28.07.24 в 13:55

Две силно обгорели тела са открити в складовете край Елин Пелин

Открити са две силно обгорели тела, за които се предполага, че са на двамата мъже, за които се знаеше, че са били в складовете при възникването на инцидента край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. Малко след 10:30 часа под ръководството на Окръжна прокуратура–София, следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на..

публикувано на 28.07.24 в 12:15

Арестуваха 30-годишен скитник за пожара на Гребната база

30-годишен мъж бе задържан за предизвикан пожар в района на Гребната база в Пловдив.  От полицията уточниха, че минути след 16 ч. вчера във Второ РУ е постъпила информация, че горят тревни площи и дървесна растителност до гребния канал. Огънят незабавно е локализиран и потушен от екип на пожарната.  Голям пожар лумна до Гребната база При..

публикувано на 28.07.24 в 11:21

Авариен ремонт затваря част от бул. ,,Цар Борис III Обединител“

Поради авариен ремонт на магистрален водопровод по западното платно на бул. ,,Цар Борис III Обединител“, в участъка от ул. ,,Цанко Дюстабанов“ до кръстовището с ул. ,,Света Петка“ днес се спира движението на МПС и автобусен транспорт  в посочения район.  От  ОП „Организация и контрол на транспорта“ уточняват, че ограничението е в сила за времето..

обновено на 28.07.24 в 09:15

Откриха трета жертва след взривовете в Елин Пелин

Трето денонощие продължават гърмежите в района на Елин Пелин, включително и сега, когато влязохме с колегите със специализираната техника също имаше такива гърмежи, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов. Той съобщи, че е открито тялото на 3-та жертва на взривовете: "Днес очакваме на място следовател и прокурор и ще бъде..

публикувано на 28.07.24 в 09:13