Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каналджиите на мигранти остават в ареста

| обновено на 23.09.22 в 16:20
6
Снимка: Радио Пловдив, Димитър Владимиров

Петимата каналджии на мигранти остават в ареста,  реши  районният съдът в Пловдив и така уважи  искането на прокуратура за най-тежката мярка за неотклонение.  В мотивите си съдът отбелязва, че е налице обосновано предположение, че задържаните  са извършители на престъплението, има много висока обществена опасност и реална опасност да извършат друго престъпление. Адвокатите на каналджиите обявиха, че ще обжалват решението и следващото заседание на съда се очаква в четвъртък.

Припомням, че прокуратурата повдигна обвинения на 29-годишния сириец Масуд Абдо като тартор на организирана група за трафик на мигранти,  както и на 4-ма негови помагачи, които са български граждани. Осигурявали транспорт на мигрантите от границата и подслон в Пловдив, а освен това подсигурили и канал през България на мигранти от Сирия, Афганистан и Мароко. 

По време на огледа на един от телефоните на Масуд Абдо, преди два дни, е получено съобщение с точка с конкретни географски координати около Бургас. Мигновено на мястото бяха изпратени полицейски екипи и задържани 30 марокански граждани, т.е каналът продължава да работи от Турция, но правим всичко възможно да го пресечем тук, каза прокурор Димитър Пехливанов. Относно връзката с катастрофиралия в Бургас автобус и загиналите там полицаи, Пехливанов уточни, че според свидетелски показания каналът, организирал тези бежанци се ръководи от Абдо. 

Радвам се, че уважиха искането на обвинението. То действа по работна теза и ако нещо не съвпадне, щяло да го оправи. Ще има може би обвинеия и за други престъпления. Ще обжалваме. Клиентът ми е неосъждан, със семейство и със статут на бежанец, каза адвокатът на сириеца Зорница Димитрова.   

Адовкат Стефан Паров защитава друг от обвинените за помагаческа дейност в трафика на хора от Средец - Младен. Осигурявал храна и вода на мигрантите срещу имотна облага. Обвинението е несъстоятелно и се говори за един доста стар период - от месец май досега, каза Паров.

Адвокат Росен Димитров, който защитава семейство Червенкови от Средец, заяви че клинтите му нямат нищо общо с подпомагането на бежанци -мъжът и жената се занимавлаи отглеждането на овце. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Двама младежи са в болница след сбиване в Пазарджик

Двама младежи са в болница, след като се сбиха в парк в пазарджишкия квартал „Младост“. След сигнала за сбиването със случая се заели полицаи от Криминална полиция и Детска педагогическа стая в РУ-Пазарджик.  Оказало се, че момчетата се скарали и скандалът прераснал в побой. В резултат и двамата са получили травми в лицето и главата и са били..

публикувано на 27.09.24 в 12:11

Пациент с туларемия е лекуван в МБАЛ-Пазарджик

Заболяването се среща рядко, но е потенциално опасно. Причинява се от бактерия.  “Източник на инфекцията за човека са различни мишевидни гризачи, зайци и кърлежи. Заразяването на човека става по различни механизми – при ухапване от кърлежи, при пряк контакт /дране на животни/, при консумация на храни, заразени с екскременти на гризачи, по..

публикувано на 27.09.24 в 11:53

Труд излиза на протест срещу липсата на редовен транспорт до Пловдив

Жители на пловдивското село Труд и работещи във фирмите в община Марица излизат на протест в неделя заради проблемите с градския транспорт. Според тях повече от 4000 души всеки ден се сблъскват с липсата на надежден транспорт, което затруднява достъпа им до работни места и до градски услуги.  Протестиращите, подкрепени и от местния бизнес,..

публикувано на 27.09.24 в 11:52

МУ е домакин на международна здравна конференция

Медицинският университет в Пловдив е домакин на международна конференция на тема „Обществено здраве – поглед към бъдещето“. Сесиите на конференцията ще обхванат актуални теми, особено важни в контекста на настоящите предизвикателства пред здравната система у нас и в частност общественото здраве в променящия се свят. На двудневния форум..

публикувано на 27.09.24 в 09:48

Започва изграждането на пътната плоча на Бетонния мост

Вече са положени всичките 12 греди на Бетонния мост в Пловдив и възстановяването му продължава с изграждането на пътната плоча на съоръжението – съобщи в интервю за Радио Пловдив ръководителят на проекта инж. Николай Иванов от Националната компания Железопътна инфраструктура. Всяка една стоманобетонна греда тежи 28 тона, като за..

публикувано на 27.09.24 в 08:46