Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внесоха подписката за референдум на Белащица за сливане с Пловдив

Подписката с искане за референдум за отделянето на село Белащица от Община „Родопи“ вече е внесена в Oбщинския съвет. 

Това потвърди председателят на местния парламент Георги Цанков, който категорично се обяви против това искане и заяви, че няма да подкрепи подобно решение. 

„Ясно е, че проблемът с кариерите в Белащица е невъзможно да бъде разрешен изцяло на местно равнище и който обещае това, просто ще излъже“, заяви Цанков и допълни:

Болно ми е от позицията на някои от жителите на Белащица, че за тях Община „Родопи“ е мащеха – напротив, в доста отношения те живеят по-добре от пловдивчани и го знаят. Не отричам също, че проблема с кариерите в Белащица е основен и болезнен. Нека обаче заедно да помислим за разумни и законни мерки и решения, освен да действаме изцяло емоционално и първосигнално.

Според председателя на ОбС „Родопи“ вече няколко мандата пловдивските кметове се заиграват с общините „Родопи“ и „Марица“, когато не могат да решат собствените си проблеми. „Това правеха и Славчо Атанасов, и Иван Тотев, прави го и сега действащият кмет Здравко Димитров. Никой не може да ме убеди, че град Пловдив има интерес да присъедини Белащица и да налее в селото десетки милиони, камо ли да разреши проблема с кариерите. Някой помислил ли е как ще се отпусне бюджет на това село, ако то попадне в пловдивския район „Южен“, при положение, че бюджетите на районните кметства в Пловдив са минимални“, коментира Георги Цанков и попита:

„Разумен човек може ли да вярва, че управата на гр. Пловдив ще построи в Белащица канализация, детска градина, училище, при положение, че не го е сторила и до днес в някои от своите квартали?! На последните избори настоящата градска управа дойде на власт с обещанието да построи в града 12 нови детски градини през мандата си, и сега когато е към своя край колко от тях са построени? Как да ни убеди някой, че Белащица изведнъж ще се превърне в първостепенен приоритет?“ - пита Георги Цанков. 

Според Съветник №1 е настъпил момента, извън емоциите жителите на общината заедно с администрацията да обсъдят какво реално може да се направи за Белащица, вместо да се действа отчаянои под въздействието на популизъм, обслужващ частни интереси. 

„Най-лесно ми е, ако бях популист, като дългогодишен общински съветник и председател на ОбС да внеса предложение, с което да се забранява движението на камионите. Питам обаче, какво правим и свършили ли сме изобщо някаква работа, когато това решение бъде например върнато от областната администрация или когато един ден концесионерите осъдят общината за него?“, даде пример Георги Цанков.

Цанков припомни и позицията си, че гласът на хората ще се чува много по-силно от страна на държавата, ако например всички, които живеят в селото, се регистрират в него. 

Един министър в решенията и поведението си ще бъде много по-прецизен, ако знае, че става дума например за 6 или 7 хиляди, а не за 2000 човека. Ето едно лесно нещо, което можем да свършим, вместо точно сега да се делим -  допълни председателят на местния парламент на „Родопи“.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трактор заклещи пловдивско момченце на плажа в Созопол

Тежко остава състоянието на детето, което бе заклещено в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол снощи. Качвайки се на нея, докато работи на ивицата, момчето губи равновесие и пада във въртящото се устройство, което почиства пясъка.  Момченцето е от Пловдив, на 9 години, дошло на почивка със семейството си в Созопол,..

обновено на 03.08.24 в 16:11

Напълно потушен е пожарът на депото в Цалапица

Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи  и друга техника на Общинското предприятие “Чистота” – съобщи кметът на Пловдив  Костадин Димитров. Както бе съобщено, РЗИ отмени мерките с препоръки за носене на маски и ограничаване дейностите на открито.   Кметът подчерта..

публикувано на 03.08.24 в 15:48

Край! Въздухът над Пловдив вече е безопасен

Въздухът е чист, падат мерките заради пожара в депото край Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева.  По думите й,  на база данните от РИОСВ-Пловдив от последните 24 часа, съгласувано с РЗИ-Пловдив, се отменят препоръките към жителите на областта за носене на маски и ограничаване на дейностите на открито за..

обновено на 03.08.24 в 15:03

Катастрофа на АМ "Тракия" край Пазарджик блокира движението

Тежка катастрофа в Пазарджишкия участък на АМ „Тракия“, в района на 73 км. предизвика задръстване на движението в посока София.  Тя е станала към 13.15 ч., има и пострадали.  Блъснали са се джип БМВ и лек Фолксваген. Очаква се в резултат на това и акцията по спасяване на хората, движението в участъка да бъде силно затруднено.  В звуковия файл..

публикувано на 03.08.24 в 14:18

Засега въздухът над Пловдив е безопасен, но се очаква леко замърсяване

Напълно овладян е пожарът на сметището в Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева,  след заседанието на кризисния щаб от мястото на бедствието тази сутрин. Очакванията са то  да бъде окончателно  погасено до края на днешния ден.  Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив съобщи ,  че според..

обновено на 03.08.24 в 11:41