Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилей на ансамбъл „Филип Кутев“ на Античния театър

| обновено на 27.09.22 в 06:33

Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“  отбелязва  70-годишния си юбилей с двучасов концерт на Античния театър в Пловдив. Събитието е част от националното турне на ансамбъла, което се осъществява от март досега в различни градове на страната.

ДФА „Филип Кутев“  е основан в София през 1951 г. и е сред първите големи професионални ансабли за българска народна музика. Репертоарът на формацията включва композиторски обработки на фолклорна музика и авторски произведения. 

За годините на своето съществуване ансамбълът се превърна в емблема на българското фолклорно изкуство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив в Световния ден на любителите на книгата

9 август е денят, в който  отбелязваме Световния ден на любителите на книгата. Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето.  Пловдив е един от най-четящите градове в България. Неслучайно в продължение на почти цял месец  всяка година в града се провежда..

обновено на 09.08.24 в 14:11

ДКТ "Васил Друмев" - Шумен представя в Пловдив "Робин Худ"

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен тръгва на турне, в което ще представи някои от най-добрите си постановки за сезона. В Пловдив трупата гостува с три заглавия. Първото е на 13 август 2024 г. - "Робин Худ" под режисурата на Бойко Илиев и със специалното участие в главната роля на Ники Илиев и Елена Петрова.  Николай Илиев е актьор,..

публикувано на 09.08.24 в 10:56

В "Срещите" - за деня на Света Богородица

В "Срещите"  два дни преди 15 август, денят "Успение на Света Богородица", разговор с философа проф. Георги Каприев за изчезващата  радост пред лицето на Бога, за търсенето на святост без усилия, за вярата ни днес.  С проф. Каприев припомняме символите на този ден и се питаме защо ни е така трудно да ги разберем и станат наше ежедневие...  Може..

обновено на 09.08.24 в 10:19
Специално изградената зала-трезор за съкровището в Историческия музей в Панагюрище

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща у дома

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище пристига днес в Панагюрище . То ще остане на роден терен до 10-ти септември. 9-те уникални тракийки съда ще бъдат подредени в специално изградената зала-трезор в историческия музей, която отговаря на всички критерии за сигурност.  Паралелно с това тече и подготовката по отбелязването на..

публикувано на 09.08.24 в 08:40

Джаз концерт със 17 000 свещи на Античния театър в Пловдив тази вечер

Джаз музикантът Боби Вълчев, който от дълги години живее в Дубай, ще изнесе довечера концерт на Античния театър под светлината на 17 000 свещи.  Те ще бъдат запалени на сцената и с тях той ще подобри световния рекорд за музика на свещи. Досега той се държежше от концерт, провел се в Ню Йорк, където бяха запалени с хиляда по-малко.  На сцената..

публикувано на 09.08.24 в 07:57