Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата обвини майката на битото осиновено дете в Пловдив

| обновено на 27.09.22 в 12:18

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняема 41-годишна жена с инициали А. М. за причиняване на тежка телесна повреда на дете, осиновено от нея. Жената е задържана за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.  Районна прокуратура – Пловдив ще иска „задържане под стража“ спрямо нея.   

От прокуратурата уточняват, че вечерта на 23 септември в болницата е постъпило момиче на 1 година и 9 месеца, с травми по главата и тялото, синини и следи от ухапвания. Детето е доведено жената, която живее в "Столипиново" и се грижи сама за него.

След извършени прегледи и изследвания, с оглед установените травматични увреждания, лекарите са подали сигнал на тел. 112, поясни районният прокурор Чавдар Грошев:

"Детето е било в безсъзнание със синини с различна давност и следи от ухапвания. След прегледа се е установило, че има и повече травматични увреждания - черепно-мозъчна травма, разкъсвания на бял дроб...Образувано е досъдебно производство. Наблюдаващият прокурор е преценил, че има достатъчно доказателства и е постановил майката да бъде задържана до 72 часа. Делото е образувано за това, че е причинена тежка телесна повреда на малолетно лице в условията на домашно насилие". 

Назначена е медицинска експертиза на детето защото трябва да се изясни в детайли как са причинени тежките травми , допълни прокурор Атанас Илиев                                                                                           
"Обясненията на майката , държа да подчертая, че са извън процесуални, детето е паднало. Впоследствие тя, за да го свести, го била хапала. Както разбирате, тая съвкупност от обяснения доведе до това, че назначихме съдебно-психиатрична и психологична комплексна експертиза на майката, за да преценим нейното психично състояние. Заключението на експертизата ще бъде факт утре". 

Според свидетелските показания няма данни жената да се е държала агресивно с дъщеричката си. Това потвърдиха и от социални грижи, които са  проследили целия процес на осиновяването. Надя Танева заяви: 
"До момента няма никакви сигнали, никога до момента не са се чували някакви шумове, които да са притеснителни от апартамента. Ние сме абсолютно озадачени защо и как са се случили тези неща. Тепърва и ние ще разберем".
Другият въпрос, който ще се изяснява, е дали жената действително е  живеела сама, както твърди, подчертаха от прокуратурата. Разследването продължава 

По случая е проведена кореспонденция с отдел „Закрила на детето“ и социалните служби в гр. Пловдив. 


По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановяват фермата за глухари в Девин

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на популацията на..

публикувано на 23.04.24 в 17:03

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 23.04.24 в 15:56

Наесен започва строежът на Югоизточния обход на Пловдив

През есента се очаква да стартира строежът на Югоизточния обход, който е част от Околовръстното шосе на Пловдив. Това съобщи пред Радио Пловдив областният управител инж. Илия Зюмбилев, който се срещна днес с представители на АПИ заедно с кметовете на общините Пловдив и „Родопи“ Костадин Димитров и Павел Михайлов. Югоизточният обход обхваща..

публикувано на 23.04.24 в 15:48

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35

Свързани новини

Много тежко остава състоянието на осиновеното бито дете

Детето, което е приемът в УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив със съмнение за побой, остава в изключително тежко състояние.    Това съобщава пред Радио Пловдив Надя Танева, директор на дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив. Тя припомни, че майката го е завела в болницата и то остава в кома. От „Социално подпомагане“..

обновено на 27.09.22 в 16:22

Дете е прието в болница в Пловдив след побой от осиновителката си

Дете на година и половина е прието в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив в тежко състояние след побой, нанесен от майка му. Оказва се, че момиченцето е осиновено през миналата година, а приемната му майка - 41-годишна жена от "Столипиново", твърди, че раните по тялото му са от падане от леглото. Лекарите обаче са на мнение, че травмите са след нанесен побой...

обновено на 27.09.22 в 06:33