Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санкциите на ЕС не са срещу гражданите, а срещу режима

Дали се очаква Европейският съюз да наложи нови санкции на Русия и може ли да се стигне до ситуация, в която да се забрани на руските граждани да влизат в страни от съюза, това попита Антония Попова евродепутата Искра Михайлова. 

Според нея възможните изходи са много, а групата “Обнови Европа“ в Европейския парламент обсъжда резулюция по повод последните действия на Русия - мобилизацията, референдума.

Искра Михайлова подчерата, че е възможно да се стигне до всякакви решения, но не трябва да забравяме нещо много важно -нито една от санкциите, които прилага Европейският съюз, не са насочени срещу руските граждани. Рестрикциите целят да покажат на Русия, че няма да бъдат приети техните действия, както и спране на агресията.

Задълбочаване на ограниченията по отношение на банките, забрана на някои суровини за внос, включително скъпоценни камъни и метали са част от обсъжданите санкции. 

На въпроса дали има опасност за сигурността на България, Михайлова отговори:

"Всички трябва да следим внимателно какво се случва в Русия, защото актът на мобилизация въвлича руския народ в тази война. Ние трябва да сме готови за това и мисля, че всички страни, които са членки на НАТО, имат своите планове и трябва да предприемат необходимите мерки.

Михайлова смята, че вътрешната съпротива в Русия ще се учвеличи след обявената мобилизация. Дезинформацията, която Русия продуцира, според нея изкривява  представата за това какво е реалното състояние в страната, но очедно има знаци за несъгласие с решението на Путин в общестото. 

Във връзка с предстоящата на 6-и октомври в Прага първа среща на европейската политическа общност, Михайлова коментира, че целта е да има по-сериозен отпор на Русия, но това зависи от позициите на отделните страни. Зависимостта от енергоизточници е голяма и способността на обединените сили да реагират на тази зависимост е от първостепенно значение, смята тя.

Интервюто на Антония Попова с Искра Михайлова може да чуете в прикачения звуков файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50