Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МК обяви обществена поръчка за ремонта на Концертна зала

| обновено на 28.09.22 в 12:00


Министерствотото на културата обяви обществена поръчка за дългоочаквания основен ремонт и реконструкция на Концертната зала в град Пловдив и превръщането й в мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции на Държавна опера – Пловдив.
 

Заданието включва цялостно реновиране на съществуващото сценично пространство, изграждане на нова оркестрина, както и на три подвижни сценични платформи. Чрез тях, освен основната зрителска зала и сцена, ще могат да се правят различни амфитеатрално разположени конфигурации.

Върху главната фасада север на Концертната зала, към площада, ще бъде разположена фасадна видео стена с размери 9,65/9,65 м. На нея на живо ще се излъчват част от спектаклите на Филхармонията. 

Предвижда се не само редизайн на зритлеските столове, а и увеличаване на местата в залата от досегашните 611 на 698.

Общата сума на поръчката е 12 108 815 лева . Тя включва всички разходи, необходими за извършване на ремонта в съответствие с техническия проект, както и непредвидени разходи 10 % в размер на близо 1 милион лева без ДДС.

Прогнозният срок за изпълнение е  най- малко 180 и най- много 360 календарни дни.

Сградата на Концертна зала е самостоятелен обект, двуетажна, с пълноценно изграден сутерен, а Община Пловдив предоставя безвъзмездно за управление на пловдивската опера недвижим имот – публична общинска собственост с площ от 244.85 кв. м , който също е в обхвата на предстоящия ремонт. Става дума за бившия ресторант въвъ вътрешния двор на Партийния дом, на чието място ще се изгради зала за малки представления.

От Министерството на културата съобщават, че вече има  одобрен инвестиционен проект във фаза „Технически проект“ иима и  издадено Разрешение за строеж от Главния архитект на Община Пловдив.

Крайният срок за подаване на оферти е 26 октомври.

Дългочаканата новина бе посрещната в Пловдив със сдържан оптмимизъм.

Директорът на операта Нино Найденова възкликна "Най- после!" и добави, че от страна на операта министерството е получило пълното съдействие да изработи заданието, но смяната на политическите кабинети много бави процедурите. Тя изрази опасения, че парите за ремонта могат и да бъдат загубени, ако има обжалвания.

Инж. Любозар Фратев от Фондация "Дом за пловдивската опера" благодари на екипа на министерството, че е коригирал намерението на предишния министър на културата , който лансира идеята поръчката да се направи от самата опера. Фратев също изрази надежда заданието е направено така, че да няма обжалване и най- после да се осъществи ремонта на Концертна зала, която от години пустее и и се руши.

Концертна зала е строена през 60- тте години на миналия век и бе дом на Филхармонията, но през 2016 година беше затворена заради нуждата от спешен ремонт. От тогава се правят неуспешни опити да бъде реконструирана.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31