Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тракийски Мистерии" на сцената на Античен театър


След успеха на първото си издание, проведено в Стария град Несебър през 2021 година, Фестивал Тракийски Мистерии отново събира ценителите и почитателите на автентичните възстановки на Древния орфически тракийски епос.

Мащабните руини-свидетели на тракийската древност ще оживеят с интерактивния спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма“, както и с обновената изложба „Тракийски Мистерии“ на дигиталния артист Диляна Ангелова, лекции на Института по Т-наука и творчески ателиета.

Достъпът до спектакъла, дигиталната изложба и творческите ателиета е възможен само с валиден билет.

Програмата на фестивала в Стария град Пловдив включва:

- Интерактивен спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма“ - 30.09.2022 / 20:30 часа в Античен Амфитеатър

- Изложба „Тракийски Мистерии“ - дигиталният артист Диляна Ангелова ще представи своята обновена колекция от платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика

- Лекция на Института по Т-Наука с лектори Тодор Йотов, Боряна Рачева-Йотова и Десислава Иванова

- Ателиета и работилници

Организатор на фестивала е сдружение "Академия Орфика".

Още подробности за второто издание на фестивала  "Тракийски Мистерии", чуйте от Тодор Йотов, директор на фестивала, в прикаченото аудио.


„Тракийска Мистерийна Драма“ е възстановка на древните тракийски тържества с автентична хореография и оригинална музика на Арт-формация „Орфика“, и представлява новаторска продукция без аналог, вдъхновена от множеството научни открития и артефакти, свързани с древната тракийска цивилизация по нашите земи. Спектакълът е филмиран и тиражиран още през 2006 година, като в последните 16 години „Академия Орфика“ е осъществила над 40 възстановки на древни български обичаи и обреди, включително и по свети места на България, както и регулярно в зали, позволяващи интерактивни формати, като Централен Военен Клуб – София, Национален Дворец на Децата и зала „Универсиада“. Филмът „Тракийска Мистерийна Драма“ има публика в цял свят, а части от филмовата продукция се използват за представянето на българското културно наследство от неправителствени организации, дипломатически мисии и културни институти.


По публикацията работи: Дарина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31