Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пияни и дрогирани шофьори - без книжка поне 2 години

Снимка: БГНЕС
Много по - големият проблем от размера на присъдата е, че не се стига въобще до присъда. 

Много често, хора, които са заловени да карат след употреба на алкохол или наркотични вещества и субстанции, се разминават с административни актове и наказателни постановления. Друг път се образуват досъдебни производства, но те не стигат доникъде и не се влиза с обвинителен акт в съда. Или се влиза по по - леко квалифицираните състави, тъй като не се събират доказателства, с които обвинителният акт да издържи.

Това заяви пред Радио Пловдив адвокат Велислав Величков по повод случаите, в които пияни или дрогирани шофьори предизвикват пътни инциденти с ранени или загинали хора. 

Той обясни, че в такива случаи обикновено става въпрос за рецидивисти на пътя - млади хора със спорно поведение или криминално минало. Те имат по 18 - 20, последният случай 29 наказателни постановления. И този човек продължава да си управлява колата, без да му се отнема шофьорската книжка. 

Когато те хванат 20 - 30 пъти, поне в един от тях накрая ще предизвикаш катастрофа, вероятно и с жертви. 

Така се случи с Георги Семерджиев, който очевидно е бил закрилян от полицията, имало е и прокурорско мълчание по неговите деяния. 

Такъв е случаят и с последния бабаит, който размаза колата и уби френски гражданин в София напът за летището, избутвайки го буквално от платното. 

Трябва да видим защо тези лица не биват залавяни, не биват проверявани, защо срещу тях не се образуват досъдебни производства, особено при натрупване на множество наказателни постановления за едни и същи деяния. И дали се извършват реални проверки най - вече за употреба на наркотични вещества.

Съдебните споразумения

Този институт със споразуменията категорично трябва да бъде променен, категоричен е адвокат Величков. 

Според него, споразумение може да се сключва със съгласието на пострадалия от престъплението или неговите адвокати, а не да бъде сделка между човека, извършил престъплението и прокурора, който го обвинява. 

Защото след това джигитът отново излиза на пътя и вероятно извършва същите престъпления.

И още - може да има леко повишаване на квалифицираните състави след употреба основно на наркотични вещества

Велислав Величков смята, че е въпрос на професионален и дали да се отнеме собствеността на превозното средство при пътното произшествие.

Юристът е категоричен, че при шофьори, употребили алкохол или наркотици, трябва да има не фокултативно, а ефективно отнемане на свидетелството за провоуправление поне за две години

Законовите промени 

Наказателният ни кодекс е от 1968 година, променин е стотици пъти. Главата „Транспорт“ и „Престъпления против транспорта“ също има доста промени, припомни Величков. 

Сложно е да се обхване материя като Наказателния кодекс за година - две. Но това трябва да се започне. 

Крайно време е в 21-ви век, в Еврапейския съюз, страната ни да има нов модерен наказателен закон, отчитащ тенденциите в наказателното право.  

България има нужда от нов Наказателен кодекс и нова концепция за наказателната политика, допълни юристът.

Интервюто на Емил Костов с Велислав Величков е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05