Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-уязвими сме от фалшивите новини за войната в Украйна

Национална ни политика в голяма степен е антиевропейска

Конференция с кръгла маса на тема: „Войната в Украйна и европейската (дез)интеграция половин година по-късно“ се провежда днес и утре в ПУ „Паисий  Хилендарски”. Организатор е „Жан Моне център за високи постижения“ към вуз-а. Подобен формат се проведе само месец след началото на руската агресия и нападението над Украйна. 

В програма "Точно днес"   събеседник е д-р Тодор Галев, директор "Научни изследвания" в Центъра за изследване на демокрацията - София. Той ще говори в своя доклад по темата: „Дезинформационните наративи за войната в Украйна в българските медии и използването им за местни политически цели“ 

Лекторите ще споделят факти още и по темата: "Войната в Украйна: дезинформация, фалшиви новини и „пропаганда на омразата“ в борбата за спечелване на умовете и сърцата на българите и европейците"

Д-р Галев каза, че отдавна се занимават и изследват руското политическо и икономическо влияние в Европа. То от своя страна е свързано с хибридните заплахи и дезиноформация от руски източници, които се разпространяват в медиите в Европа и България и страните от региона. 

"Следим основните наративи в българските медии, на седмична база, както и това, кои са най-споделяни новини в социалните медии", поясни д-р Галев. Той съобщи, че миналата седмица най-често споделяни са новините за това, че няма украинско настъпление, а руските войски отстъпват тактически. Друг наратив е, че Западът използва Украйна да разпали война с Русия. Отчетено е и ниво на публикации, че Украйна внася за Европа заразено жито, но този акцент е изчезнал бързо от седмицната активност.

"Наративите свързани с енергийната криза се тиражират само от български източници, и те са в голяма степен неверни, като този например, че зимата ще седим без ток, заради новите цени на енергоносителите", заяви д-р Галев. Той пресмята, че в социалните мрежи подобен тип неистини събират от 15 000 до 40 000 интеракции, което сочи 30 000 споделяния и лайквания на наблюдаваните 50 статии.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50