Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-уязвими сме от фалшивите новини за войната в Украйна

Национална ни политика в голяма степен е антиевропейска

Конференция с кръгла маса на тема: „Войната в Украйна и европейската (дез)интеграция половин година по-късно“ се провежда днес и утре в ПУ „Паисий  Хилендарски”. Организатор е „Жан Моне център за високи постижения“ към вуз-а. Подобен формат се проведе само месец след началото на руската агресия и нападението над Украйна. 

В програма "Точно днес"   събеседник е д-р Тодор Галев, директор "Научни изследвания" в Центъра за изследване на демокрацията - София. Той ще говори в своя доклад по темата: „Дезинформационните наративи за войната в Украйна в българските медии и използването им за местни политически цели“ 

Лекторите ще споделят факти още и по темата: "Войната в Украйна: дезинформация, фалшиви новини и „пропаганда на омразата“ в борбата за спечелване на умовете и сърцата на българите и европейците"

Д-р Галев каза, че отдавна се занимават и изследват руското политическо и икономическо влияние в Европа. То от своя страна е свързано с хибридните заплахи и дезиноформация от руски източници, които се разпространяват в медиите в Европа и България и страните от региона. 

"Следим основните наративи в българските медии, на седмична база, както и това, кои са най-споделяни новини в социалните медии", поясни д-р Галев. Той съобщи, че миналата седмица най-често споделяни са новините за това, че няма украинско настъпление, а руските войски отстъпват тактически. Друг наратив е, че Западът използва Украйна да разпали война с Русия. Отчетено е и ниво на публикации, че Украйна внася за Европа заразено жито, но този акцент е изчезнал бързо от седмицната активност.

"Наративите свързани с енергийната криза се тиражират само от български източници, и те са в голяма степен неверни, като този например, че зимата ще седим без ток, заради новите цени на енергоносителите", заяви д-р Галев. Той пресмята, че в социалните мрежи подобен тип неистини събират от 15 000 до 40 000 интеракции, което сочи 30 000 споделяния и лайквания на наблюдаваните 50 статии.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38