Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната може да приключи при пълно поражение на Русия

Изходът на войната в Украйна може да бъде само пълното поражение на Русия, но ще бъде много тежко. Аз очаквам една дълга, студена, кървава есен, защото Западът не е толкова твърд в подкрепата си. Това каза професор Иван Чалъков, ръководител на катедра „Приложна и институционална социология“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ по време на конференция с кръгла маса на тема „Войната в Украйна и европейската (дез)интеграция половин година по-късно“. Организатор е „Жан Моне център за високи постижения“ към университета.

„Сега също. Двигателят на ЕС – Германия и Франция, се държат като страхливци. В момента Европа има друг център. В момента център на Европа по време на войната в Украйна са Полша и Балтийските републики. България е по-скоро в лагера на страхливците“, категоричен е професор Чалъков.

Според него войната в Украйна ще сложи край на режима на Владимир Путин.

„Тя ще сложи край на режима на Путин. Путин си отива. Въпросът е, че най-вероятно няма да си отиде след един месец. А има огромно значение дали ще си отиде след шест месеца или след две години“, коментира ръководителят на катедра „Приложна и институционална социология“ в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Професор Чалъков смята, че ако руснаците посегнат с атомно оръжие, това ще има огромни последствия.

„Това ще разруши световната икономика и ще бъде акт на отчаяние. Надявам се в Русия, по върховете около Путин, да има още разумни хора“, каза още професор Иван Чалъков.

Цялото интервю с професор Иван Чалъков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Още от категорията
Владо Перев

Културният център е триумф на българската дипломация

В Скопие бе открит официално български културно-информационен център. За събитието от днес и за  атаките срещу български културни центрове в Република Северна Македония в програма "Ден след ден" говори  журналистът от Скопие Владимир Перев.  " Откриването беше при извънредни мерки за сигурност. В центъра на Скопие имаше повече полиция, от когото са..

публикувано на 25.11.22 в 16:47

Пловдив се включва в протест срещу насилието над жени

В международния ден за елиминиране на насилието над жени Пловдив се присъединява към протеста „Нито една повече!“, който ще се проведе от 18.30 часа пред Централна поща и ще протече под надслов „Жени, Живот, Свобода!“. Целта е да насочи вниманието към проблема с насилието над жените, който често пъти остава скрит за обществото. Това..

обновено на 25.11.22 в 15:42

Въпросът не е кой да управлява, а ще го има ли Панаира въобще

Георги Гергов получи пълен контрол над Панаира, придобивайки акциите на Община Варна в  "Пълдин туринвест". Това стана въпреки волята на Общинския съвет в Пловдив чрез своя представител в „Пълдин туринвест“, който гласува против апорта на варненските акции. Общината обаче има само недостатъчната сила на своите 25%, които вече се стопиха до 22 на сто от..

публикувано на 25.11.22 в 14:51

Българите от РСМ трябва да бъдат изслушани в ЕП

Преди дни Фондация „Българска памет“ стартира нова социално-информационна кампания „От двете страни на границата“, която е в подкрепа на добросъседството между България и РС Македония.  Инициативата цели да насочи общественото внимание към необходимостта от правилна и ангажирана държавна политика за  добросъседство и приятелство между държавите,..

публикувано на 25.11.22 в 14:03

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела, но предвид липсата на представителни фигури на левицата в местния парламент градското ръководство вече коментира кои ще бъдат кандидатите за общински съветници, както и кмет, на предстоящите местни избори догодина. Това заяви пловдивският депутат Иван Петков в предаването „Точно..

публикувано на 25.11.22 в 11:06