Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Признаването на референдумите притиска Путин в ъгъла

 Какво променят в геополитически контекст обявените резултати  от фалшивите референдуми в Украйна и как отзвучават те в политически план в България  - анализът е на политолога Христо Панчугов. 

"Предизборната кампания мина заобикаляйки темата за Украйна и потенциалните последици от войната и ефекта върху българската икономика. Единствено свързана с тази тема беше тази, за кризата с газа, която е важна тема, но не и основната. Затова само можем да предполагаме към този момент какви са позициите на основните политически партии и перспективите, които те виждат пред гарантиране на българската национална сигурност и как  това обединява или разделя  политическите формации около перспективата за бъдещото управление. Няма съмнение, че това ще остане най-голямата  криза за разрешаване след изборите на 2 октомври".  Това заяви Панчугов в програма "Точно днес".

По думите му, за да може нещо да работи като заплаха, нивото на заплахата трябва да бъде поддържано високо. 

"От първия ден президентът Радев  не говореше по темата за Украйна, но когато той реши да каже нещо,  досега стратегията му е да се прокарва руската гледна точка, свързана с възможността всеки ангажимент на България към  повишаване на сигурността в региона, към  изпращане на военна помощ за Украйна, да бъде разглеждана като влизане на България в тази война. 

Ескалирането на нивото на заплаха  предотврати изобщо възможността България да стане смислена част от общото европейско на НАТОвско  усилие за повишаване на сигурността в Черноморския регион и на собствената си сигурност".

Конфликтът Русия - Украйна от първия ден е лишен от стратегически основания, както и от потенциални възможности за истинска победа. 

Признаването на референдумите и присъединяването на украинските територии към Руската федерация увеличават опасността Путин да бъде притиснат в ъгъла. Военните неуспехи в Украйна, хаосът с обявената обща мобилизация само демонстрират все по-слабата позиция на  режима в Кремъл и все по-слабата позиция, по отношение на войната в Украйна в самата Руска федерация.

 "Не смятам, че  съюзът, който виждаме в Западна Европа и в света, по отношение на случващото се в Украйна, ще бъде разколебан от това, което става сега и че то ще се отрази на готовността на украинските въоръжени сили да си върнат териториите".

Панчугов бе скептичен, че евентуалното използване на тактическо ядрено оръжие, отвъд разрушенията, които то ще  предизвика, едва ли ще доведе до спечелване на войната и че Путин ще подходи лековато към екскалиране на конфликта до такава степен.

 "Това би предизвикало доста сериозни последици за самата Руска Федерация и ще увеличи желанието на западните държави да подкрепят Украйна в постигането на победа в тази битка и връщането на контрола на Украинската република върху своите територии".

Интервюто - звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55