Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличиха "Одисей" с големите награди на фестивала във Велес

Спектакълът "Одисей" на Драматичен театър - Пловдив спечели две награди Гран при на XIX Международен фестивал на антична драма "Стоби" във Велес. 

Проектът, който е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, бе отличен със специалните награди за най- добър спектакъл и за най- добра режисура.

Режисьорът на мегаспектакъла Диана Добрева коментира в социалните мрежи отличията: "Не мога да намеря думи да опиша каква среща беше това. Какво предизвика "Одисей" в публиката и какво ние получихме от нея. Това, което вече знам е, че Театърът може да обедини, както никой друг. Театърът, който от отделните хора прави човечество, което диша в общ дъх, състрадава и обича като едно сърце".

"Повече от всякога съм убеден, че българската култура трябва да бъде показвана по света, защото света има нужда и от нея. Дълбоко съм развълнуван за приятелите от Драматичен театър Пловдив, но и за всички колеги, които дишат чрез театъра в България и Северна Македония", заяви от своя страна и авторът на спектакъла Александър Секулов, който е и драматург на Пловдвиския театър.

Това е първото излизане извън пределите на България на "Одисей", тъй като заради ковид кризата планираните гастроли на театъра в чужбина бяха отменени. 

Спектакълът и неговите създатели са отличени у нас с наградите „Пловдив“ в раздел „Театър“, както и в раздел „Художествена литература“ за автора на пиесата „Одисей“ Александър Секулов. "Одисей" притежава и награда „Икар“ за майсторско техническо осъществяване.

„Одисей“ е разказ за пътя на човека към себе си, срещу себе си, отвъд себе си. Момчето, тръгнало към Троя, приема младостта като златно покритие на собственото име. Зрелият мъж, който се завръща към родния остров, опознава гнева на боговете и разбира какво е да пътува срещу времето. Но Итака не е последен пристан за този, който е обречен да бъде герой. Пророчество го тласка към последно пътуване отвъд познатите предели. На брега е застанала Пенелопа – жена, която знае как да прекоси раздялата, за да дари на любовта единственото, което заслужава – вечност. За да може пътуването да продължи.
По публикацията работи: Марин Данев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Пророчеството на Звездата" ще има премиера в Пловдив

В Световния ден на книгата и авторското право говорим за ново издание, с автор от Пловдив: „ Пророчеството за Звездата “ -  на  Силвия Павлова . Тази книга разказва за най-новите археологически  и исторически доказателства за Исус Христос, за последната седмица от живота на Спасителя. Авторката ще представи премиерно книгата тази сряда, на 24 април,..

публикувано на 23.04.24 в 08:50

Скулптури и фотографии на Христо Генев в галерия „Капана“

Изложбата „РазЛИЧЕН. Опит за съвършенство“ на известния художник Христо Генев ще бъде представена в галерия „Капана“ в Пловдив (бившия Детмаг на ул. „Райко Даскалов“ №29). Експозицията включва 22 пластики от дърво и метал, както и над 40 авторски черно-бели фотографии, вдъхновени от скулптурите. Посетителите ще могат да видят и мултимедийно представяне..

публикувано на 23.04.24 в 07:17

На 23 април светът отдава почит на книгите и техните автори

23 април е Световен ден на книгата и авторското право. Празнува се за първи път през 1995 година по решение на ЮНЕСКО. Посветен е на всички четящи и се прави с цел да насърчава четенето, книгоиздаването и защитата на авторското право. Датата 23 април е избрана, защото на този ден през 1616 г. са починали Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес...

обновено на 23.04.24 в 06:57

Представят книга за криминалните престъпления преди 10.XI.1989 г.

В зала "Съединение" на Регионалния исторически музей в Пловдив довечера ще бъде представена книгата на Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.  Документалната творба изследва криминалните престъпления преди 10 ноември 1989 г. В нея авторът историк разобличава мита – цитирам: „че през..

обновено на 23.04.24 в 06:57

В Пазарджик показват как се изписват великденски яйца с писалка и восък

Великденска работилница за писани яйца отваря врати от 23 до 26 април в етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Специалистите от етнографския отдел ще запознаят желаещите с традиционни техники и начини за украсяване на великденските яйца, разпространени в Ракитово, Велинград и Белово. Изписването на великденски..

обновено на 23.04.24 в 06:56