Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма част от младите не гласуват с дълбока увереност

| обновено на 02.10.22 в 19:01
Снимка: timeheroes.org

3 228 души в Пловдив имат право да гласуват за първи път на днешните избори.

Сред тях са Тони и Божидар. Те не вярват на големи обещания, а мотивите им да гласуват са по-скоро практични и свързани с битови въпроси. 

"Ще ида да гласувам най-вече за смъкване цените на горивата, защото искам да съм шофьор. Живот ли е с три лева бензин?! "- риторично пита 18-годишният Тони. 

"Не е адекватно един хляб, два кренвирша и една майонеза да са 8 лева " - коментира Божидар.

Преобладаващото мнение сред младежите, с които разговаряхме е, че дори и да гласуват не го правят с дълбока убеденост и доверие. Една част от тях поставят под въпрос смисъла на гласуването не само днес, а изобщо. Сред тях е Делян, който обмислял варианта да избере "Не подкрепям никого" , но се отказал, за да не бъде вотът му пренасочен към партия, чиито идеи не подкрепя.

Някои от младите хора, с които разговаряхме, изразиха мнение, че биха гласували, но за съжаление, какъвто и избор да направят, смятат, че промяна в политическата ситуация няма да има и скоро отново ще им се наложи да отидат до урните. Такъв развой на ситуацията допуска и Таня.

"При абсолютно всяка една възможност гласувам, защото осъзнавам тежестта на нашите гласове. Дано този път се случи нещо по-добро и дано не се наложи да ходя още един път да гласувам в рамките на една година " - изрази надежда момичето. 

Други пък ще дадат своя глас с надеждата, че този път е възможно нещо да се промени и да се почувстат доволни от избора, който са направили. Така смята и Радослав. 

"Гласувам, защото всеки глас е важен и от това зависи нашето бъдеще, но има хора, които не вярват, защото всеки обещава и забравя, когато седна на стола! Ако бъда разочарован, повече няма да отида! " - коментира той.

"Не сме от Пловдив, но всеки път подаваме декларация за гласуване по настоящ адрес. Не сме загубили надежда! "- казва друга млада жена. 

Целия репортаж, може да чуете в прикачения звуков файл. 



 

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50