Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компромисен кабинет ще има, но въпросът е докога ще издържи

"За мен нямаше никаква изненада на тези избори - и ниската избирателна активност, и подреждането на резултатите на партиите не ме изненадаха  и мисля, че никой не е изненадан. Това поставя много сериозна дилема пред партиите в Парламента - как ще успеят да сформират кабинет. Това ще бъде една трудна и тежка задача за политиците и дано успеят да я решат". Това заяви юристът Огнян Герджиков - председател на 39-то НС и депутат от НДСВ.

Той изрази надежда  политиците да проявят повече смелост и да помислят за България повече, отколкото за теснопартийните си и егоистични интереси, защото те много често надделяват над националните. 

"Хората се наситиха на избори през пет месеца и това политиците го усещат  през кожата си. Тази ниска избирателна активност не е случайна.  Въпреки че в Изборния кодекс пише съвършено аматьорски, че гласуването е задължително, въпреки че в Конституцията  е казано, че това е право. Нашият законодател за пореден път показва своята неграмотност. Едно право не може да бъде задължително и това е голяма рана, която не може да зарасне - липсата на професионализъм, когато се правят закони".

По думите на проф. Герджиков, политиците не може да не осъзнават колко е важно сега да се направи Правителство. Сред неотложните задачи за тях той посочи необходимостта от приемането на бюджета за следващата година. теоретично, той може да  бъде сегашният, разпределен по месеци за следващата година, но това би било икономически катастрофално за държавата.

 "Смятам, че ще съумеят да направят някакъв компромисен кабинет. Друг е въпросът колко дълго ще продължи да съществува той, защото ще бъде на течение и няма да  издържи".

ГЕРБ постъпват държавнически и много мъдро, като отварят вратите си широко за всякакви възможни варианти за разговори. На този фон ПП се самоизолират, тъй като не приемат никакви компромиси да са заедно с ГЕРБ или с ДПС. 

Експертен кабинет е възможен като вариант, въпреки че някои анализатори казват, че той не носи политическа отговорност. 

 "Вярно е, че той не е излъчен от определена политическа сила или - от няколко политически сили, но  всеки, който е в управлението на страната, чувства върху себе си тежестта на отговорността пред Отечеството и затова си мисля, че това не е така...".

 "Възраждане" е само в относително печеливша позиция на тези избори, защото тя е в изолация и разбиранията им не се приемат от никого другиго. В губеща позиция са и БСП за България.  

"Казвам за съжаление, защото България има нужда  от една по-силна лява партия. Българското население е бедно и истинската лява идея има нужда от политическо представителство. Травмите от социализма и БКП обаче все още не са преодолени и лявата идея  не може да намери своето място."

Все още се учим на политическа култура, заяви още проф. Огнян Герджиков.

Интервюто - звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33