Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможната коалиция е ГЕРБ, ДПС, БВ и част от "Възраждане"

Още няколко дни ще са достатъчни, за да се направи по-точна прогноза за бъдещето на страната след изборите.  В момента  изглежда по-скоро, че се отива към нови избори, подчерта политологът  доц. Светослав Малинов. 

 По думите му, на партийните лидери  трябва да бъде дадена възможност  да потвърдят изявленията, които са направили досега, с аргумент, че първите 24, 48 часа  след изборите не са най-добрата атмосфера за заявления относно бъдещето. 

"Ако трябва да съм откровен, с оглед на казаното досега от лидерите, би трябвало да сме наясно, че ще има нови бързи предсрочни избори през февруари, март."

Доц. Малинов бе категоричен, че ако не настъпят някакви промени в органите на партиите, на база на изявленията на лидерите им досега, единствената възможна коалиция изглежда между ГЕРБ и ДПС, което е стратегически и траен полуприкрит съюз по време на ГЕРБ и - съвсем явен  в последното НС.  Постигането на 121 депутата от ГЕРБ и ДПС могат да бъде възможно, само ако освен от новата партия Български възход, те успеят да намерят и няколко депутата от "Възраждане". 

"Това е единствената възможна формула за правителство. По-възможна, отколкото между ГЕРБ, ПП, ДБ и БСП. Тези партии заявиха, че няма да правят коалиция с ГЕРБ, освен самите ГЕРБ, които са готови на всичо, за да участват в правителство". 

Доц. Малинов отхвърли тезата, че ДБ в момента са особено мълчаливи с аргумент, че партията не изпитва необходимост да се обяснява. "Тя не е и втората политическа сила и с поведението си не може да преобърне нещата. Това може да направи като втора политическа сила ПП.

"Избирателите не харесаха свалянето на  предишното правителство. Първата индикация за това е, че ИТН бе наказана за това си поведение и то бе прието като предателско и безотговорно.  Да загубиш такъв огромен брой избиратели в рамките на година и половина, означава, че  избирателите на харесват поведението им. Това е и основанието за някаква нова конфигурация.

А предишното Правителство не е било достатъчно убедително да повтори мандата си и да спечели доверие. Политическата логика изисква тези, които свалиха предишното Правителство, да направят опит  да сформират кабинет. Това са ГЕРБ, ДПС, БВ и "Възражзане". Тях ги обединява  категоричната опозиция срещу предишното правителство".

Ако все пак те успеят да направят Правителство, то няма да е много популярно, но заради изречените думи преди - че имат по-добри кадри, че могат да управляват, трябва да го направят, заяви доц. Малинов.

Като причина за първото място на ГЕРБ той посочи проникването на партията във всички властови държавни структури и  добрите им позиции в местната власт и специфичната солидарност, която изграждат хора, които са били в управлението 10-12 години и има какво да губят.

"Не виждам  партии, които могат да променят позицията си, относно бъдеща коалиция с ГЕРБ и ДПС. Избирателите на ДБ например, категорично няма да им простят това. Без радикална промяна в ГЕРБ  ПП, ДБ и БСП ще бъдат изоставени от избирателите си, ако направят такава стъпка и затова няма да я направят."

Интервюто с доц. Светослав Малинов - звуковия файл

По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59