Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедността стопява населението в България

| обновено на 04.10.22 в 16:35

Населението на България за 11 години е намаляло с близо 850 хиляди души, това показа последното преброяване на НСИ, чиито данни бяха представени преди ден.

„Българската нация се топи с много бързи темпове и тези темпове не са само заради естествени причини, каза  Радио Пловдив д-р Жана Цонева, антрополог от БАН.

Според нея оснавната причина е в това, че начинът на живот у нас не е добър и чупи доста европейски рекорди. „Ние сме на дъното на всички възможни класации и нито едно правителство, от изредилите се, не направи нищо, за да смекчи, примерно, удара от пандемията“.

Доц. Цонева беше катогорична, че управленията у нас работят срещу населението, прогонвайки го в чужбина. “Темите на нашите политически елити са корупцията и антикорупцията, политическите междуособици и външната политика, а това не се яде“. Според ния трябва да се направи нещо за хората, да се повдигне тяхното благосъстояние. „Антикорупцията е важа, но не се яде“

Д-р Жана Цонева подчерта, че демографският срив е в основата на намаляващото население в България. „Бедността е основен фактор за смъртността и прогонването на хората от страната“.

Според нея два са начините за борба с тази бедност. „Трябва да има нова данъчна политика, която да помогне на хората, както и работещите да се самоорганизират в синдикални структури, за да изискват повече от работодателите“.

Доц. Цонева подчерта, че всичко това е отсъствало от предиброния дебат, защото ни е налегнала дълбока социално- политическа апатия, за която свидетелства активността при вота.

Икономиката ни работи чудесно и е във възход, коментира д-р Жана Цонева, но тя работа за определени хора – собственици на капитал, бизнес, жилища. „Те получиха таван на тока, помощи и данъчни отстъпки, въпреки че се бориха за либерализация на пазара. Бедните хора не получават нищо и те решават да си търсят късмета другаде. Затова емигрират. Напускат страна, защото тук не могат да успеят“.

Важно е да се разбере, че растежът на икономиката не се отразява директно на стандарта на хората, каза антропологът от БАН.“Няма как да има растеж на населението, докато не се подобрят условията за живот. Тоест трябва да има по- справедливо преразпределение на произведеното, защото ние имаме ней-големите неравенства в ЕС“, изтъкна в заключение доц. Жана Цонева..


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27

Инспекторите от ДАИ протестират, изпитват 50% + 1 от курсистите

Безсрочна ефективна стачка започнаха служителите и инспекторите от ДАИ - Пловдив. Те са на работните си места, но извършват минимален обем работа по обслужване на клиентите, издаване на административни актове и документи.  На входа на агенцията и на вратите на кабинетите има разлепени уведомителни табели с надпис „стачка“, „равен труд, равни..

публикувано на 27.03.24 в 11:22

Предсрочните избори ще затвърдят статуквото

„Ако политическата ситуация у нас остане нестабилна и след извънредни парламентарни избори, в икономически план това ще означава забавено развитие, по-висока инфлация от тази, която трябва да имаме, нерешаване на проблемите. Изборите само затвърждават статуквото на олигархията и начините да печели и краде от всички хора“, това заяви в интервю..

публикувано на 27.03.24 в 10:22

ПП-ДБ веднага ще върнат втория мандат, целта е избори 2 в 1

„На теория има още цели два мандата. На теория има възможност за преговори, най-малко една седмица между втори и трети мандат, и после още много време при довършване на третия, но всичко това е на теория. На практика след заявките на политическите сили, днес вторият мандат ще бъде върнат. Президентът по най-бързия начин ще връчи третия, който..

публикувано на 27.03.24 в 10:04

Растат случаите на варицела и скарлатина в Пловдивско

След случаите в Северна България и при нас в Пловдивска област има повишен брой случаи на варицела и скарлатина в сравнение с предходни години, каза в интервю за предаването "Точно днес" д-р Милена Панайотова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ - Пловдив.  Тя обясни, че средно случаите на варицела са 320 на месец за януари,..

публикувано на 27.03.24 в 08:22