Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Музеят в Пазарджик представя изложба за Балканските войни

В централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик ще бъде открита изложба, посветена на 110 години от началото на Балканските войни.  Експонирани са оригинални снимки и документи, знамена, ордени, медали и оръжие, съхранявани във фонда на музея. 

Интерес представляват уникални експонати, като: знаме на дружина от Македоно-одринското опълчение, копие на бойното знаме на 27-и пехотен Чепински полк, пушки, карабини и саби на български войници и офицери, трофейно турско оръжие, грамоти и свидетелства за награждаване с бойни отличия, ръкописни бележки на полковия лекар от Пазарджик – д-р Матакиев, както и оригинали на снимките, направени по време на войната от пазарджишкия фотограф Тачев. 

20 информационно-илюстративни табла предоставят данни за бойния път на полка и представят някои от известните граждани на Пазарджик, участници във войните, като д-р Илия Матакиев, проф. Иван Батаклиев, ген. Гурко Мархолев, поручик Иван Мумджиев.

Изложбата  може да бъде посетена до 4 декември 2022 г.


Още от категорията

"Каменното цвете" бележи завръщането на проф. Маленов

Спектакълът на пловдивския куклен театър „ Каменното цвете “ бележи едно завръщане в Пловдив на доайена на куклено-театралното изкуство – режисьора проф. Славчо Маленов . Той е познат на пловдивската поблика още от 80-те години, когато създава в Града под тепетата едни от знаковите си спектакли. Сега проф. Маленов е посегнал към текста..

публикувано на 29.11.22 в 15:45

Етнолози представят "Капаните на града"

Учени от катедра „Етнология“ на Философско-историческия факултет на ПУ“Паисий Хилендарски“ ще представят сборника „Капаните на града“ .В него са включени теоретични, теренни и практически резултати от изследване на градските наследства, към пространства, които от една страна наследяват исторически и културни пластове, но от друга са и места на..

публикувано на 29.11.22 в 10:12

Николай Н. Нинов представя новата си книга в Пловдив

В  kонферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ Николай Нинов ще представи новата си книга „Видения от древността. Ескизи от митична България.“ Николай Нинов е журналист, писател, пътешественик, любител на древни загадки и тайни. Автор е на няколко книги. Печелил е фотоконкурса на в. „Дневник“ „Спомен за лятото“.  „Видения от..

публикувано на 29.11.22 в 06:38

Среща с Тео Ушев във формата "Успешните"

Срещите с известни българи под надслов „Успешните“ продължават днес с Тео Ушев. Той дълги години работи в Канада и е автор на множество анимации, най-успешната от които е колаборацията с Георги Господинов „Сляпата Вайша“, номинирана за „Оскар“ през 2019-а година.  Ушев дебютира и в игралното кино като режисьор тази година с филма „ф 1.618“, който..

обновено на 29.11.22 в 06:33

„Седем гласа от тъмното“ разказват истории тази сряда

Книгата „Седем гласа от тъмното“, на Неда Зарева, ще изненада пловдивчани с едно различно представяне, на 30-ти ноември в „Петното на Роршах“, от 18.30 часа.  Неда Зарева е интересна симбиоза между научно-изследователска дейност и жив бизнес опит, така я описват. През 1990 година, завършва немската езикова гимназия в София. Има бакалавърска степен..

обновено на 28.11.22 в 17:21