Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пробивът до Водната палата започна, граждани и политици го освиркаха

| обновено на 05.10.22 в 16:02

Под скандирания „Оставка!“ и „Райчев, вън!“, и в отсъствието на кмета Здравко Димитров, заместниците му Тодор Чонов и Пламен Райчев направиха първа копка на пробива на Водната палата в Пловдив. Близо 20 пловдивчани, включително и представители на „Демократична България“ и партия КОД се обявиха срещу проекта.


Транспортният възел между булевардите „Цар Борис III Обединител“ и бул. „Марица – юг“ ще стане на две нива и ще се премахне сегашното кръгово. Строителните работи започнаха днес от източната част на булевард „Марица-ЮГ“, която беше затворена, а движението се пренасочва по улица „Никола Войводов“ и „Шести септември“. 

Заместник-кметът Тодор Чонов заяви, че до началото на пролетта няма да се затваря булевард „Цар Борис Трети Обединител“. Едва тогава ще започне вторият етап на проекта, но и тогава движението по възловият пътен участък няма да се затваря, а само ще се ограничи.

Днес протестиращите пловдичани, сред които и Йордан Иванов от „Демократична България“ и Пепа Деведжиева от КОД освиркаха началото на проекта. Хората са против него, тъй като са силно притеснени от премахването на левия завой. Според тях това допълнително ще усложни трафика в града.

„Няма как да се забрани левият завой. Ние работим тук, това означава, че няма да можем да стигаме до работните си места“, споделиха разтревожени пловдивчани.

Пепа Деведжиева от КОД, която също участва в протеста, заяви, че той не е политически.

„Той е чисто граждански протест. Когато един управник не се справя добре с работата и лъже своите съграждани, е най-добре да си тръгне!“, коментира Деведжиева.

Заместник-кметът Пламен Райчев каза, че единственият човек, който може да му иска оставката, е кметът Здравко Димитров.

„Аз не съм човек, който се е хванал за поста си. Още повече, че това е достатъчно конфликтен момент, който създава и лично на мен проблеми в здравословен характер. Ако кметът ми поиска оставката, с удоволствие, тя е в джоба ми“, каза още Райчев.

Пробивът под Водната палата е нужен на пловдивчани, категоричен е още заместник-кметът. На церемонията присъстваха и представители на Института по пътна безопасност, които влязоха в обяснителен режим с протестиращите.

Стойността на проекта е 7 милиона и 800 хиляди лева. Не е изключено обаче, заради увеличаващите се цени на строителните материали, фирмата изпълнител „Инса“ да поиска актуализация, каза Паун Иванов, който е представител на фирмата.

Съоръжението ще бъде на две нива, широчината му ще бъде 40 метра. Премахва се левия завой, остава само десния и движение направо. В района ще бъдат запазени велоалеите и всички съществуващи комуникации към момента.

Паун Иванов от фирмата - изпълнител "Исса-2000" увери, че е създадена необходимата организация, която да гарантира, че няма да се затруднява сериозно трафика в града. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Стартират поръчките за новите сгради на три училища в Пловдив

Обществените поръчки за строителството на новите сгради на Математическата гимназия, СУ "Патриарх Евтимий" и ОУ "Княз Александър Първи", за които Община Пловдив спечели финансиране от МОН, ще бъдат обявени до десет дни. С изграждането им ще бъдат решени много наболели и стари проблеми на града, това заяви ресорният заместник-кмет Владимир Темелков...

обновено на 25.07.24 в 14:40

Съдът нареди ново общо събрание да реши ще има ли кариера над Горнослав

Административният съд в Пловдив задължи кмета на община Асеновград да насрочи и проведе ново общо събрание в село Горнослав. Административният съд гледа жалба на бивша кметица на Горнослав Решението идва, след като бившата кметица на селото Ели Корбетова заведе дело, в което твърди, че проведеното на 3 юли общо събрание е незаконно. На него..

публикувано на 25.07.24 в 14:39

Дърва за огрев пламнаха в Асеновград

Гараж до двуетажна къща горя около девет часа сутринта на ул. "Асен Карастоянов" в Асеновград. В района се образува гъст дим.  Два екипа от пожарната са потушили огъня за около 2 часа. При инцидента няма пострадали. От пловдивската пожарна уточниха, че в гаража са били струпани дърва за огрев и боклуци, които са пламнали. Съседи и пожарникари са..

публикувано на 25.07.24 в 11:52

Започна разширяването на детска градина "Буратино"

Заместник-кметът на Община Пловдив Владимир Темелков и кметът на район "Централен" Георги Стаменов дадоха старт на строителството на нов корпус и физкултурен салон на детска градина „Буратино“.  С новите помещения ще се увеличи капацитетът на детското заведение и то ще стане едно от най-големите в район „Централен“. Очаква се строителството да..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

Варна няма да обжалва решението на съда за акциите си в Панаира

Община Варна няма да обжалва решението на Софийския градски съд, който обяви за нищожно апортирането на акциите на Община Варна в Пловдивския панаир. Това написа във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев.  Общината държеше 29% от дружеството „Международен панаир Пловдив“, част от „Пълдин туринвест“. Това означава, че акциите се връщат във Варна,..

публикувано на 25.07.24 в 11:00