Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикален протест затваря по обед част от ул. „Гладстон“ в Пловдив

От 12 до 12,30 часа се променя маршрутът на автобусите по линии №10 и 66.

| обновено на 07.10.22 в 06:46
Кръстовището на ул. Гладстон с бул. Руски ще бъде затворено за движение от 12 до 12,30 ч.

КНСБ организира протест под надслов „Да защитим доходите от инфлацията и работните места от кризата!“ от 12 часа. Протестът ще обхване периметъра на ул. „Гладстон“ в района на Дом на културата „Борис Христов“. Участие в него ще вземат активисти и членове на КНСБ, начело с президента Пламен Димитров.

Исканията на КНСБ са в няколко направления като на първо място е повишаване на доходите и ефективни мерки за овладяване ръста на инфлацията и излизане от икономическата криза. Синдикалистите искат още гарантиране на здравословни и безопасни условия на труд, справедлив зелен преход и др.

Заради митинга на КНСБ част от ул. „Гладстон“ ще бъде затворена за 30 минути. От 12 до 12,30 часа се спира движението по ул. „Гладстон“ от кръстовището с ул. „Преслав“ до кръстовището с бул. „Руски“, съобщават от общината.

В посока изток – запад градските автобуси по линии №10 и 66 ще се движат, както следва: 

След подлеза на ул. „Гладстон“ – надясно по ул. „Преслав“, наляво по бул. „Руски“, надясно по „Гладстон“ и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.  

В обратна посока: от кръстовището при Търговската гимназия – наляво по бул. „Руски“, надясно по ул. „Преслав“, наляво към подлеза на ул. „Гладстон“. 

В посочения интервал от време автобусите няма да спират на спирките пред кино „Космос“ и Дома на културата „Борис Христов“.

Председателят на КНСБ в Пловдив Боян Бойкински пред Радио Пловдив

От 1 януари 2023 година възнагражденията в Пловдив и областта да бъдат увеличени с не по-малко от 20%, настояват от местната синдикална структура. 

Пловдивският лидер Боян Бойкински подчерта, че въпреки утвърждаването на Пловдив като индустриален център на България, заплащането в региона е ниско. Той цитира данни на Националния статистически институт, според които област Пловдив е едва на шесто място в страната по ниво на заплатите.

Бойкински съобщи за постигната вчера договореност с ръководството на община Пловдив от 1 януари догодина с 20% да бъдат увеличени заплатите на работещите в общинските предприятия. Решено е още да се вдигне на 600 лева таванът на възнагражденията в общинските предприятия.

По повод днешния протест на синдиката в Пловдив Бойкински отбеляза, че това е първият регионален протест от доста време. По думите му, той обаче е доста навременен пред вид икономическата обстановка в страната.

„Днес е Международният ден за достоен труд и няма как в този ден и тази обстановка да няма подобни събития като днешното", коментира пловдивският синдикален лидер.

„Очакваме да има парламент и да бъде приет държавен бюджет за 2023 година", каза още Боян Бойкински.

Интервюто на Живка Танчева в Боян Бойкински е в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Прокуратурата иска бияча на Дебора обратно в ареста

Старозагорската прокуратура официално поиска от Пловдивския Окръжен съд връщането в ареста на Георги Георгиев, подсъдим по делото „Дебора“. Той бе пуснат под домашен арест на последното съдебно заседание на 30 юли от Районния съд. Срещу Георгиев има три обвинения - за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна..

обновено на 05.08.24 в 14:46

Рецидивист без билет нападна машинист и кондуктор във влака за Панагюрище

31-годишен панагюрец нападна машиниста на влака Пловдив - Панагюрище, съобщиха от полицията в Пловдив. До агресията се стигнало, след като кондукторът направил забележка на мъжа, който се качил без билет във влака и легнал на няколко седалки. При предупреждението да слезе от композицията пътникът се разярил и първо се опитал да се..

публикувано на 05.08.24 в 13:21

Започна лятната антиспин кампания "БезОпасна ваканция"

„БезОпасна ваканция“ е мотото на лятната АНТИСПИН кампания, която Министерство на здравеопазването стартира за поредна година. Целта на кампанията е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално разпространявани инфекции.  В тази връзка РЗИ Пловдив организира..

публикувано на 05.08.24 в 12:56

В тежко, но стабилно състояние е детето, пострадало в Созопол

Детето, пострадало на плаж в Созопол, е в тежко, но стабилизирано състояние. Това съобщиха от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) "Н.И.Пирогов", където пациентът беше приет.  Нощта е преминала спокойно. Детето остава за лечение и активно наблюдение в Детската реанимация на лечебното заведение...

публикувано на 05.08.24 в 08:58

Слънчево време днес, с температури до 33 градуса

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна и Източна България, след обяд и над планинските райони. На отделни места там ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 27 и 32 градуса, в Пловдив –..

публикувано на 05.08.24 в 08:27