Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Представят новия превод на Дантевия "Ад" в Радио Пловдив

| обновено на 11.10.22 в 06:24

Новото издание на "Ад", първата част от епичната поема на Данте Алигери „Божествена комедия“, ще бъде представено на 11.10.2022г, вторник, от 18.30 часа, в Първо студио на БНР.

Новият поетически превод на "Ад", издание на ИК „Колибри“, е  дело на Кирил Кадийски, който ще бъде гост на премиерата. С пловдивчани ще се срещнат още проф. Клео Потохристова, която е автор на предговора на изданието, както и представители на "Колибри.

Кирил Кадийски е емблематична фигура в българската поезия и най-превежданият български поет в чужбина. Ролята на Кадийски като преводач е огромна за българската култура. През годините е превеждал от френски Вийон, Юго, Бодлер, Верлен, Рембо, Маларме, Аполинер, Сандрар и др., от руски Тютчев, Лермонтов, Бунин, Волошин, Аненски, Пастернак, Манделщам. 

Забележителни са неговите антологии на френската поезия IX – XXI век в два тома и на руската поезия XI – XXI век. Плод на интереса му към класическата и съвременната италианска поезия са „Антология на съвременната италианска поезия“, както и „Сонети“ от Фанческо Петрарка, отличени с награда на Италианското министерство на културата.

Изданието е оформено с илюстрации на Сандро Ботичели и калиграфия на Костадин Кокаланов. Преводът бе отличен със Специалната награда за изключителни постижения на Съюза на преводачите в България за 2022 г.Още от категорията

Радио Пловдив - домакин на 25-ия рожден ден на списание "Страница"

С празнична вечер на 2 декември  от 18 часа в Първо студио на Радио Пловдив ще бъде отбелязана 25-тата годишнина от създаването на списание „Страница“.  Националното литературно издание излиза от 1997 г. в гр. Пловдив с периодичност четири броя годишно. Първоначално издателят е общинска фирма „Страница“ , а от 2007 г. списанието се..

обновено на 02.12.22 в 06:45

"Тримонтиада 2022" - съпричастност с Украйна

Зимното издание на Международния музикален фестивал “Тримонтиада” ще се проведе в Първо студио на Радио Пловдив през последния уикенд на месец ноември – 26 и 27.11.2022г. Музикалното събитие е посветено на Украйна и темата е "Обещан рай" - цитат от П. И. Чайковски, символизиращ привързаността му към Украйна.  Организатор на "Тримонтиада",..

публикувано на 21.11.22 в 13:53

Георги Стоев с подкаст за икономика по Радио Пловдив

Радио Пловдив стартира от 09 октомври, неделя, подкаст за икономика, наречен  Ex Ante: Икономика с Георги Стоев.  Авторът на рубриката е икономист, анализатор с богат опит и практика, съветник на няколко български правителства, работил в Института за пазарна икономика, един от създателите на "Индъстри уоч", предстедател на "Тракия Тех".  Подкастът ще..

обновено на 14.10.22 в 13:46

Представят книгата "Българската спортна слава" в Радио Пловдив

Второ допълнено издание на паметната книга „Българската спортна слава“ на Михаил Делев и Асен Минчев ще бъде представена на 5 октомври от 17:30 часа в Първо студио на БНР Пловдив. Автор в книгата още е и спортният журналист Ани Дончева. Изданието обхваща периода 1949-2021 година. В него са описани всички спечелени медали за България на Олимпийски..

публикувано на 04.10.22 в 10:38

Щастливи в Пловдив с гостите ни във "Вкусът на лятото"

И това лято Радио Пловдив ще ви среща с различни по занимания, интереси, светоглед, емоции и още куп критерии, успели, вдъхновяващи и артистични, хора.  С нашите събеседници пак ще си говорим за любими неща, за нещата от значение, или онези , които просто ни карат да се усмихваме!  Основно в срещите от "Вкусът на лятото" ще бъде споделянето на нашите..

публикувано на 15.07.22 в 11:41