Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу екскмета на Неделино не тръгна

Делото за длъжностно присвояване в особено големи размери срещу бившия кмет на Неделино Стоян Беширов е отложено за 29 ноември. Състав на Окръжния съд в Смолян днес не даде ход на делото поради отсъствието на Беширов, който е в болница след претърпяна катастрофа. Общо девет са подсъдимите, обвинени като извършители и помагачи за присвояване на над 1.2 млн. лева. 

Процесът се разглежда в Окръжния съд в Смолян, след като делото бе изпратено от закрития вече Специализиран наказателен съд. Според обвинителния акт става дума за присвояване на 1 224 845 лв. чрез договори с фирми, на които е заплатено за неизвършени строително-монтажни работи през периода 2012-2015 година. Като извършители се посочват бившият кмет и екссекретарят на Общината, а в качеството на помагачи като обвиняеми са привлечени общински служител и управители на фирми, към които са превеждани публичните средства по фиктивни фактури. Съгласно констативни протоколи, подписани от Община Неделино, са изплатени над 1.2 млн. лв. за неизвършени дейности - изграждане на бент, подпорни стени, разчистване и укрепване на свлачище.

Това дело е предизвикателство, тъй като има много подсъдими, чиято престъпна деятелност е взаимносвързана и това изисква да се гледа делото в едно, заяви пред журналисти окръжният прокурор Недко Симов. Той допълни, че повдигнатите обвинения засягат тежки умишлени престъпления  и наказателният процес изисква задължително участие на подсъдимия, което налага отлагането на делото.

Общо 8 дела са постъпили в Окръжната прокуратура в Смолян от Специализираната прокуратура. Само едно от тях – делото „Беширов“ е в съдебна фаза. Останалите са на досъдебна фаза, разпределени са на съответните наблюдаващи прокурори и разследването по тях продължава, посочи Симов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трактор заклещи пловдивско момченце на плажа в Созопол

Тежко остава състоянието на детето, което бе заклещено в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол снощи. Качвайки се на нея, докато работи на ивицата, момчето губи равновесие и пада във въртящото се устройство, което почиства пясъка.  Момченцето е от Пловдив, на 9 години, дошло на почивка със семейството си в Созопол,..

обновено на 03.08.24 в 16:11

Напълно потушен е пожарът на депото в Цалапица

Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи  и друга техника на Общинското предприятие “Чистота” – съобщи кметът на Пловдив  Костадин Димитров. Както бе съобщено, РЗИ отмени мерките с препоръки за носене на маски и ограничаване дейностите на открито.   Кметът подчерта..

публикувано на 03.08.24 в 15:48

Край! Въздухът над Пловдив вече е безопасен

Въздухът е чист, падат мерките заради пожара в депото край Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева.  По думите й,  на база данните от РИОСВ-Пловдив от последните 24 часа, съгласувано с РЗИ-Пловдив, се отменят препоръките към жителите на областта за носене на маски и ограничаване на дейностите на открито за..

обновено на 03.08.24 в 15:03

Катастрофа на АМ "Тракия" край Пазарджик блокира движението

Тежка катастрофа в Пазарджишкия участък на АМ „Тракия“, в района на 73 км. предизвика задръстване на движението в посока София.  Тя е станала към 13.15 ч., има и пострадали.  Блъснали са се джип БМВ и лек Фолксваген. Очаква се в резултат на това и акцията по спасяване на хората, движението в участъка да бъде силно затруднено.  В звуковия файл..

публикувано на 03.08.24 в 14:18

Засега въздухът над Пловдив е безопасен, но се очаква леко замърсяване

Напълно овладян е пожарът на сметището в Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева,  след заседанието на кризисния щаб от мястото на бедствието тази сутрин. Очакванията са то  да бъде окончателно  погасено до края на днешния ден.  Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив съобщи ,  че според..

обновено на 03.08.24 в 11:41