Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязък скок на късогледството при децата отчитат офталмолози

За две тревожни тенденции сигнализират офталмолозите от „УМБАЛ-Пловдив“ – значително подмладяване на катарактата, т. нар. старческо перде на окото, и стрeмително нарастване на късогледството при децата.

Според началника на Отделението по очни болести д-р Гергана Попова тя и нейният екип все по-често оперират млади хора в трудоспособна възраст с катаракта и вече имат случаи на 35-36 годишни. 

През 2000 г. интервенциите се правеха на хора над 75-80 г., след това възрастта се подмлади с около 20 г., но сега заболелите са много млади. В основната си част това са ITспециалисти или работещи на компютър в банки и в администрацията, заяви тя.

Известният офталмолог посочи, че се е променил и видът на катарактата. Сега мътнината се диагностицира в задната част на лещата, която изглежда като намазано с английска сол стъкло.

Причините за подмладяването на заболяването не са проучени все още. Освен заради компютрите, не могат да се изключат и екологични проблеми – въздух, вода и особено храните, коментира д-р Попова. 

За да се спре тази негативен процес, е задължително да се ползват предпазни стъкла и очила.

При децата късогледството е в резултат не толкова на ползването на компютрите, колкото на телефоните. Засегнати са не само тийнейджъри, но и хлапета  от началния курс, защото преди да се научат да четат, вече си играят с някакво устройство.

Контролът от страна на родителите е от изключително значение в тези случаи. 

Д-р Попова препоръча и редовни консултации с очен лекар. Необходимо е един път годишно да се проследяват зрителните функции и особено за зрителната умора. 

Късогледството не може да се излекува, но е възможно да се спре неговото развитие, за да не се стига до бързо влошаване на зрението, посочва д-р Гергана Попова.

Важно е децата да консумират полезни за очите продукти: извара, айран, варена риба, говеждо месо, заешко и пилешко месо, моркови и зеле. Давайте му боровинки – черни, червени, и задължително магданоз и копър, съветва специалистът. 

За очите са полезни поливитамини с микроелементи, калциеви препарати с витамин D, фосфор, препоръчва началникът на Очно отделение в „УМБАЛ-Пловдив“.

По публикацията работи: Иванка Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха Васил от Сопот за убийството на жена му

След кратко разследване,  68-годишният съпруг на откритата в Сопот мъртва жена днес бе арестуван, като заподозрян за нейното убийство.  Работното обвинение към него е за "причиняване на смърт по непредпазливост" - престъпление по чл. 122 ал. 1 от Наказателния кодекс. На 23 септември 2024 г., е бил получен сигнал на тел. 112 за това, че в . Сопот,..

публикувано на 24.09.24 в 19:16

Съгласуват проекта за Бетонен мост с НИНКН заради археологията

Проектът за бетонния мост и модернизацията на жп линията трябва да бъде съгласуван от НКЖИ с  Националния институт за недвижими културно наследство /НИНКН/ заради откритите това лято археологически находки, съобщи за Радио Пловдив археологът Стоилка Игнатова, която ръководеше комисията на Министерството на културата, инспектирала разкопките...

обновено на 24.09.24 в 17:05

Асен Василев и Йордан Иванов водят листите на ПП - ДБ в Пловдив и областта

Съпредседателят на ПП Асен Василев е начело на кандидатите за депутати на ПП- ДБ за Пловдив град . Той беше на същата позиция и на изборите през юни, отново води и листата на коалицията в Хасково. Досегашните депутати Стою Стоев, Катя Панева, Манол Пейков и още лица от общинските съветници на коалицията в Пловдив следват в подребата. Начело..

обновено на 24.09.24 в 17:03

Мечка излезе на пътя Борино - Девин

Мечка излезе на пътя Борино - Девин - за случката съобщи днес във Фейсбук бившият заместник-кмет на община Девин Владимир Солаков и публикува кратко видео от срещата с едрия бозайник. На видеото се вижда как, докато шофира в посока Борино, пред колата по пътното платно тича голяма мечка и след секунди се скрива в гората. Солаков е озаглавил..

публикувано на 24.09.24 в 15:31

Овладяха пожара в завода за хартия край Стамболийски

Овладян е пожарът в завода за хартия и целулоза край Стамболийски, съобщи за Радио Пловдив кметът на общината Петър Неделев. Пожар избухна в завода за хартия в Стамболийски Около 10.30 ч. е получен сигнал, че машина на поточната линия в цеха за производство на хартия се е запалила. Пламъците бързо са овладени с помощта на 12 екипа от..

обновено на 24.09.24 в 15:29