Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив 8% от работодателите ще увеличат персонала си

Българските работодатели ще забавят наемането на нови служители до пролетта


Българските работодатели значително ще забавят темпото на наемане на нови служители в периода октомври 2022 г. - март 2023 г., сочи прогнозно проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ). 

14% от анкетираните 1100 компании в пет региона на страната планират да намалят работната сила през следващото шестмесечие в сравнение с 6% за същия период миналата година. В допълнение 43% прогнозират увеличение на персонала и също толкова работодатели от дванадесет индустриални сектора ще запазят числеността на служителите си. Това означава спад от 11% спрямо предишния изследван период, сочи изследването.

„Главоломната инфлация и постоянно растящите цени може да доведат до увеличение на заплатите, но те няма да догонят бързото обезценяване на парите. Затова много работодатели вече предприеха мерки да ограничат сериозно разходите си, включително под формата на съкращения и замразяване на новите назначения,” коментира Надя Василева, председател на БКЗ.

"Това, което забелязваме в последното проучване е, че Пловдив има стабилни темпове, които не са се променили от предишните 6 месеца. Коефициентът на назначение  остава 8, тоест това е разликата между броя на работодателите, които са съобщили, че ще назначават, от който сме извадили броя на работодателите, които са съобщили, че ще има съкращения", обясни Надя Василева. 

Най-оптимистични прогнози за следващите шест месеца отново имат работодателите от секторите „Информационни технологии”, „Аутсорсинг” и „Производство”, въпреки че и трите регистрират значително намаление.

В София 70% от анкетираните работодатели прогнозират ръст на работната сила. В Пловдив коефициентът на заетостта остава без промяна, като 8% от работодателите планират увеличение на персонала. 

По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушават горски пожар при Боримечково

Пожар е избухал следобед в нива до село Боримечково, община Лесичово .  Сигналът е подаден на телефон 112 след 15 часа, съобщиха от полицията.  На място са изпратени екипи на пожарната и горското стопанство в Пазарджик.  Огънят тръгнал от нива в покрайнините на селото, но засегнал близката зона с горски насаждения между Лесичoво и Боримечково. Кметът..

публикувано на 22.06.24 в 19:43

Разследват случай с пациент, починал след агресия на охранители

Прокуратурата в Пловдив работи по случай с пациент от английски произход, починал преди дни в Универистетската болница "Свети Георги" след проявена срещу него агресия от охранители. От лечебното заведение извършват и вътрешна проверка.  Образувано е досъдебно производство, изясняват се всички факти и обстоятелства, които имат връзка със смъртта на..

обновено на 22.06.24 в 16:37

Откриха в Пловдив изчезналото момче от Бургас

12-годишният Данаил Костадинов от Бургас, който от седмица е в неизвестност, е намерен в Пловдив, съобщиха преди минути от полицията. Детето е в отлично физическо и психическо здраве. В момента то пътува към Бургас и до два часа ще бъде в морския град. По данни на полицията до преди година момчето и майката са живели в Пловдив. То бе обявено за..

публикувано на 22.06.24 в 16:29

Обмислят по-високи общински такси и услуги в Пазарджик

В Пазарджик предстои увеличаване на общинските такси и услуги. Планираният ръст е между 30 и 50 процента.  Един от мотивите е, че цената на част от общинските такси и услуги не е актуализирана от 15 години, уточни кметът Петър Куленски.  В момента тече обществено обсъждане на проекто предложението за увеличаване на общинските услуги и такси...

публикувано на 22.06.24 в 12:19

Повече автобуси се движат на Черешова задушница в Пловдив

Повече автобуси се движат тази събота, заради Черешова задушница, до траурните паркове в Пловдив. С делнично разписание се движат колите по  линии с номера 7, 11, 25, 27, 36, 37, 66 и 93, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта". Линия 27 ще изпълнява съботния си маршрут до Рогошките гробища, а в интервала от 7 до..

обновено на 22.06.24 в 09:35