Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите от кадастъра в Пловдив протестираха за час

| обновено на 12.10.22 в 15:23


Поредни протести с искане за увеличаване на заплатите в Пловдив и страната. Този път те са в кадастриалните служби, а напрежението назрява от лятото. Припомням, че през последните месеци такива имаше от страна на служителите в РЗИ и надзирателите. 

Служителите в кадастъра излязоха с лозунги "И за нас има инфлация", "Ще стачкувам, колкото трябва". 

Те поставиха няколко основни искания. Първото е увеличение на заплатите с поне 20 %, като настояването е то да влезе в сила със задна дата – от 1 октомври. Второто е увеличените средства да се разходват за нарастване на основната заплата на всички служители и това да става по съгласуван и одобрен от синдикатите механизъм. 

"Именно обидно ниските възнаграждения са причината за голямото текучество на кадри, а оттам и за затрудняване нормалното обслужване на гражданите, коментират работещите в пловдивския кадастър. Средната заплата, която получават е 907 лв", обясни Никола Бадев от КТ „Подкрепа“. 

Има и служители, които са назначени на минималното за страната възнаграждение – 710 лв. Една от служителките е шест месеца преди пенсия и получава 1200 лв. бруто. 

На фона на това той обясни, че от такси, събрани в службата, в републиканския бюджет годишно влизат 2 милиона лв. 

В Пловдив в кадастъра работят 22 души, а в системата на цялата страна броят им е 400. 

Протестиращите са категорични, че ако исканията им не бъдат чути, ще преустановят работа и ще обявят безсрочни стачни действия. 

Протестът е подкрепен и от фирми, които работят с кадастъра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи каза гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град..

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38

Областният управител поиска военна помощ за пожара в Отец Паисиево

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева отправи искане към Министерството на отбраната за помощ за овладяването и потушаването на пожара, който се разрази към 13.30 часа във вилната зона на калояновското село Отец Паисиево. Искането е отправено към 61-ва Стрямска механизирана бригада за участие с инженерна техника и жива сила. На..

публикувано на 16.07.24 в 15:33

Дублиране на трансакции притесни клиенти на голяма банка

  За техническа неточност при обработката на картови трансакции, съобщи банка ДСК. От банката уточняват, че има дублирано отчитане на операции с карти и в следствие на това грешни салда. Уверението е, че се работи по отстраняването на проблема.  Мобилното приложение на банката също не е активно. От банката посочват, че въстановяването..

публикувано на 16.07.24 в 14:00