Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напълно възможно е правителство с първия мандат

Снимка: factor.bg

"Политическите ходове в момента не са полезни нито за партиите, нито за хората" - това заяви журналистът и политически анализатор Иван Тропанкев  за предаването "Точно днес" в интервю на Антония Попова.

Точно днес парламентарно представените формации ще се съберат , за да преценят дали руският посланник Елеонора Митрофанова да бъде поканена на заседанието, на което на 19-ти октомври ще се открие 48-тото Народно събрание. 
Според Иван Тропанкев кой да присъства в Народното събрание има значение, но да се води дискусия за това дали посланик Митрофанова ще присъства на заседанието не е продуктивно, но е обяснимо. Като че ли от руските федерации държат България да бъде замесена във всичко и това е много удобно, тъй като има разделение в обществото. Всеки външен натиск оказва влияние. Не трябва да се забравя, че страната ни отдавна е ориентирана в кой лагер се намира. 

"Очакваме политиците не да решават своите дразги, а да започнат сериозен дебат за това как трябва да се управлява страната, а не да търсят поводи за напрежение " - каза Тропанкев

Близо 40 % от българите смятат, че цените на стоките от първа необходимост са се увеличили с 50 % . 
Що се касае до възможните варианти за управление политическият анализатор смята, че в момента това, което се случва на политическата сцена,  не е полезно нито за партиите, нито за обществото.
Партиите с евроатлантическа ориентираност могат да създадат правителство. Защо не го правят е друг въпрос. Те имат интерес да са на трапезата на властта.

"На повечето от тях им се услади да са във властта. Особенно на ПП, БСП и ДБ- тези, които управляваха"- посочи Тропанкев.

Очакванията са му БСП да направи това, което напраевиха при избора на главен прокурор. Смята, че те имат интерес да не продължи служебно правителство дори само защото не искат президентът да има този контрол. 
Според журналиста е възможно съставяне на правителство с първия мандат.

Цялото интервю на Антония Попова с Иван Тропанкев слушайте в прикачения звуков файл. 

  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50