Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театрално шоу с послание за шофиране #БезОтпадъци

| обновено на 14.10.22 в 15:15
6
Снимка: Личен архив

Театралното шоу с послание шофиране #БезOтпадъци привлече вниманието на водачите на автомобили в Пловдив, тази седмица. Сцена на актьорите се превърна едно от най-оживените кръстовища в града, това на Сточна гара, а актьорите отправиха призив към шофьорите да се замислят следващия път, когато свалят прозореца на колата си, за да изхвърлят нещо, макар и дребно.

Акцията бе част от кампанията „Шофиране #БезОтпадъци“, организирана от сдружение „BG Бъди активен“ и партньорите им от "БАТ България",  с която призоваха за отговорно и по-добро отношение към опазването на средата, в която живеем.

Атрактивната инициатива, която се провежда за втора поредна година, цели да насърчи отговорното поведение сред шофьорите. Тя е насочена срещу замърсяването с фасове и други дребни отпадъци по време на път, като се състоя  на 12-ти октомври едновременно в три града - Пловдив, София и Варна. На три възлови кръстовища, във всеки един от градовете, доброволци раздаваха пепелници за автомобил, пликове за събиране на отпадъци по време на път с послание за отговорно и „чисто“ шофиране.

„Доброволците говориха с хората и им представиха кратка информация за последствията от замърсяването с фасове, и други дребни отпадъци. Смятаме, че привличайки вниманието им и давайки различни лесни варианти за „справяне“ с отпадъка, генериран в колата, ще предизвикаме промяна в ежедневните навици. За справянето с проблема със замърсяването, ни е от „BG Бъди активен“, работим с различните сегменти от публиката, като за всяка от тях прилагаме специфични подходи. За да предадем по-силно и по-директно посланието, в този случай, избрахме да се опрем на силата на театъра“, казва Ласка Ненова от сдружение „BG Бъди активен“.

От сдружението, са провели и анкетно проучване сред жителите на шест български града, сред които и Пловдив, за нагласите на гражданите по темите свързани с екологични въпроси и опазване на средата чиста. Оказва се, че  93% от анкетираните в проучването, са отговорили, че им се е случвало да изхвърлят фасове, както и други дребни отпадъци от своя автомобил, а 25% от шофьорите признават, че замърсяването е резултат от „лош навик“.

Добрата новина е, че сме свидетели на промяна. Според нашето проучване, именно за град Пловдив и сравнението му с предишно такова, на отговора на въпроса -  колко често според вас роднини, приятели и познати изхвърлят на улицата, изхвърлят през прозореца на колата или сред природата, отчитаме спад от 9,7% в изхвърлянето“, добавя Ласка Ненова.

За кампанията „Шофиране #БезОтпадъци“ разказва Румяна Киризиева, от сдружение „BG Бъди активен“, гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Слушайте пловдивското дерби пряко по Радио Пловдив

"Ботев" приема "Локомотив" в пловдивското дерби от втория кръг на Първа лига. Мачът на годината е от 21:15 часа на стадион "Христо Ботев" и ще бъде предаван пряко по Радио Пловдив. Реновираният стадион на "жълто-черните" за пръв път ще види това съперничество в истинския му блясък, като на трибуните ще има  фенове и на двата отбора.  И двата..

публикувано на 28.07.24 в 12:57

Кристиян Василев стигна до 1/4-финалите на 2000 метра скиф

Първият български участник на Игрите в Париж Кристиян Василев стигна до 1/4-финалите на 2000 метра скиф във френската столица.  Василев завърши втори в последната шеста серия с време от 6:56.63.  Най-бърз в пресявките беше световният вицешампион Симон ван Дорп (Нидерландия) в трета серия, който единствен слезе под 6:50 минути с 6:49.93 минути...

публикувано на 27.07.24 в 18:19

Пловдивчанинът Кристиан Василев ще гребе в 6-а серия в събота

Станаха известни съперниците на Кристиан Василев в предварителната серии на скиф на олимпийските игри в Париж. Най-добрият български гребец ще стартира утре, 27 юли, в 11,00 часа, българско време, в предварителна серия номер 6, в шести коридор. С Кристиан Василев ще гребат Бендегуз Молнар (Унгария), Свери Нилсен (Дания), Хин Чун Чип (Хонконг) и Хавиер..

публикувано на 26.07.24 в 18:01

Миланова и Карабашева продължават кариерите си в Румъния

Петкратната шампионка на Марица Александра Миланова и Галина Карабашева подсилват румънски тим. От новия сезон двете волейболистки ще играят за Корона Брашов, който през 2023/2024 приключи на седмата позиция. Така Миланова и Карабашева стават съотборнички с друга бивша маричанка - националката Мирела Шахпазова, която удължи договора си с тима...

публикувано на 26.07.24 в 17:58

Равенството на половете е отличителен белег на Париж - 2024

Олимпиада 2024 е знакът, с който денят 26 юли ще се запише за историята. Париж събира световния спортен и политически елит, припомнят се послания, изчисляват се шансове за победи и за рекорди, припомнят се символи отпреди векове и се четат днес. Доц. д-р  Боряна Ангелова- Игова е доктор по философия,културолог и преподавател по „Философия на спорта“ в..

публикувано на 26.07.24 в 11:47