Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театрално шоу с послание за шофиране #БезОтпадъци

| обновено на 14.10.22 в 15:15
6
Снимка: Личен архив

Театралното шоу с послание шофиране #БезOтпадъци привлече вниманието на водачите на автомобили в Пловдив, тази седмица. Сцена на актьорите се превърна едно от най-оживените кръстовища в града, това на Сточна гара, а актьорите отправиха призив към шофьорите да се замислят следващия път, когато свалят прозореца на колата си, за да изхвърлят нещо, макар и дребно.

Акцията бе част от кампанията „Шофиране #БезОтпадъци“, организирана от сдружение „BG Бъди активен“ и партньорите им от "БАТ България",  с която призоваха за отговорно и по-добро отношение към опазването на средата, в която живеем.

Атрактивната инициатива, която се провежда за втора поредна година, цели да насърчи отговорното поведение сред шофьорите. Тя е насочена срещу замърсяването с фасове и други дребни отпадъци по време на път, като се състоя  на 12-ти октомври едновременно в три града - Пловдив, София и Варна. На три възлови кръстовища, във всеки един от градовете, доброволци раздаваха пепелници за автомобил, пликове за събиране на отпадъци по време на път с послание за отговорно и „чисто“ шофиране.

„Доброволците говориха с хората и им представиха кратка информация за последствията от замърсяването с фасове, и други дребни отпадъци. Смятаме, че привличайки вниманието им и давайки различни лесни варианти за „справяне“ с отпадъка, генериран в колата, ще предизвикаме промяна в ежедневните навици. За справянето с проблема със замърсяването, ни е от „BG Бъди активен“, работим с различните сегменти от публиката, като за всяка от тях прилагаме специфични подходи. За да предадем по-силно и по-директно посланието, в този случай, избрахме да се опрем на силата на театъра“, казва Ласка Ненова от сдружение „BG Бъди активен“.

От сдружението, са провели и анкетно проучване сред жителите на шест български града, сред които и Пловдив, за нагласите на гражданите по темите свързани с екологични въпроси и опазване на средата чиста. Оказва се, че  93% от анкетираните в проучването, са отговорили, че им се е случвало да изхвърлят фасове, както и други дребни отпадъци от своя автомобил, а 25% от шофьорите признават, че замърсяването е резултат от „лош навик“.

Добрата новина е, че сме свидетели на промяна. Според нашето проучване, именно за град Пловдив и сравнението му с предишно такова, на отговора на въпроса -  колко често според вас роднини, приятели и познати изхвърлят на улицата, изхвърлят през прозореца на колата или сред природата, отчитаме спад от 9,7% в изхвърлянето“, добавя Ласка Ненова.

За кампанията „Шофиране #БезОтпадъци“ разказва Румяна Киризиева, от сдружение „BG Бъди активен“, гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Държавното първенство по борба в зала "Колодрума"

170 състезатели от 35 клуба мерят сили в момента на държавния личен-отборен шампионат по борба свободен стил при мъжете. Схватките стартираха преди обед в зала "Колодрума" в Пловдив. На тепиха ще излязат и много от националите ни - Георги Вангелов (61), Микяй Наим (65), Мирослав Киров и Михаил Георгиев (74), Ахмед Магамаев (92), Георги Иванов (125). В..

публикувано на 15.06.24 в 18:04

Ботев Стефан Смъркалев на елитния немски Вердер

Ботев Пловдив е постигнал споразумение с германския елитен Вердер Бремен за трансфера на вратаря Стефан Смъркалев. Младият страж ще пътува в понеделник за Германия, за да премине задължителни медицински прегледи, след което официално ще премине във Вердер. Стефан Смъркалев е юноша на Ботев Пловдив, като има 24 мача за „жълто-черните“, два от които в..

публикувано на 15.06.24 в 17:59

„Алтер его” - нов дуел между Петър Краевски и Краю Петровски

В чест на „Пловдив чете“ в „Алтер его“ възобновяваме поетичните дуели между лиричното его и сатиричното алтер его в душата на водещия. Иначе казано, изкушеният от поезията Петър Краевски ще влезе в остър сблъсък с хумористичната си хипостаза Краю Петровски. До момента са проведени над 20 поетични сблъсъка и резултатът е равен. В събота ще се..

обновено на 15.06.24 в 16:10

Най-силният българин не успя да подобри рекорда си

Най-силният българин Мариян Димитров направи опит да постави нов рекорд. Той пробва да изтегли със собствени сили три закачени локомотива с общо тегло 250 тона.  Най-силният българин ще направи опит за нов рекорд Димитров не успя, но няма да се откаже. Веднага след опита най-силният българин заяви:  "Очаквах малко повече. Макар че си..

публикувано на 15.06.24 в 13:48

Велинград е домакин на „Спорт за всички“

На открита сцена на площад „Николай Гяуров“ от 11.00 ч. ще се проведат тренировки по табата, високо интензивни интервални тренировки, пилатес и йога. Предвидени са и забавни активности, и игри с много награди. Турнирът е подкрепен от Министерството на младежта и спорта, община Велинград, Българската федерация „Спорт за всички” и Местната..

публикувано на 15.06.24 в 08:29