Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът препоръча бързо почистване на джунглата в Марица

| обновено на 16.10.22 в 09:16

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до правителството, до областния управител и кмета на Пловдив, в която настоява да бъдат предприети ефективни действия за почистване коритото на р. Марица с цел предотвратяване на бъдещи наводнения.

Повод за писмото са получени  жалби от граждани на Пловдив, които са притеснени от облесяването на реката и ограничената проводимост на водното течение.   Според нея, въпреки обявеното бедствено положение, аварийните дейности боксуват.  

 „Въпреки заявената подкрепа и осигуреното финансиране в размер на милиони лева, механизмите за възлагане на необходитеми дейности продължават да не се задействат, затормозени от практики с недоизяснен характер, предизвикващи отрицателен обществен отзвук“, пише Диана Ковачева.

От писмото на омбудсмана става ясно, че предприетата от кмета на Пловдив процедура за възлагането на почистването на коритото на река Марица без обществена поръчка в момента се проверява от АОП. Ситуацията, твърди Диана Ковачева, изисква  допълнително мобилизиране на усилията, за по-тясно междуинституционално сътрудничество и степенуване на приоритетните участъци за почистване.

Тя обръща внимание, че до момента няма данни за привличането на структури с технически и организационни възможности като Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР за обезопасяването на зоните с най-висок рисков потенциал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

120 декара овошки изгоряха при пожар в Пловдивско

120 декара ябълкови и черешови насаждения изгоряха при пожар в землището на село Динк. Сигналът е получен по обяд в понеделник в РУ-Труд. На място са изпратени екипи на пожарната да гасят огнената стихия. При последвалия оглед е установено, че освен овошките са изгорели също трактор и селскостопански инвентар, както и сухи треви на площ около..

публикувано на 14.08.24 в 12:17

Пожар изпепели 120 дка овощни градини до село Динк

120 декара ябълкови и черешови насаждения изгоряха при пожар в землището на село Динк. Сигналът е получен по обяд в понеделник в РУ-Труд. На място са изпратени екипи на пожарната да гасят огнената стихия. При последвалия оглед е установено, че освен овошките са изгорели също трактор и селскостопански инвентар, както и сухи треви на площ около..

публикувано на 14.08.24 в 12:10

Взеха от Дошков линия №37, поема я друг превозвач

„ Меритранс 2017“ ЕООД поема линия №37 от градския транспорт, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Досега маршрутът на автобус 37 се изпълняваше от „Хеброс бус “ по договор от февруари 2018 г., според който фирмата на Веселин Дошков държеше градските линии с номера 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66,..

обновено на 14.08.24 в 11:39

"Оранжев код" за Пловдив и Пазарджик

"Оранжев" код за опасно горещо време е обявен в 10 области на страната, а "жълт" за 14. Максималните температури в Западна и Централна България ще са в интервала от 32 до 39 градуса. Днес ще бъде слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста, над планинските райони и купесто-дъждовна облачност и на изолирани места там ще..

обновено на 14.08.24 в 11:06

Десетима мотористи санкционирани при полицейска проверка

Десетима мотористи са санкционирани при полицейска проверка в Пловдив, съобщават от Областната дирекция на МВР. Тя е осъществена е от 21 ч. в неделя, 11 август, до 1 ч. в понеделник, 12 август, от служители на секторите „Пътна полиция“ и „Специализирани полицейски сили“ и  колегите им от Първо и Пето районни управления на възлови кръстовища и..

публикувано на 14.08.24 в 11:06