Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът препоръча бързо почистване на джунглата в Марица

| обновено на 16.10.22 в 09:16

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до правителството, до областния управител и кмета на Пловдив, в която настоява да бъдат предприети ефективни действия за почистване коритото на р. Марица с цел предотвратяване на бъдещи наводнения.

Повод за писмото са получени  жалби от граждани на Пловдив, които са притеснени от облесяването на реката и ограничената проводимост на водното течение.   Според нея, въпреки обявеното бедствено положение, аварийните дейности боксуват.  

 „Въпреки заявената подкрепа и осигуреното финансиране в размер на милиони лева, механизмите за възлагане на необходитеми дейности продължават да не се задействат, затормозени от практики с недоизяснен характер, предизвикващи отрицателен обществен отзвук“, пише Диана Ковачева.

От писмото на омбудсмана става ясно, че предприетата от кмета на Пловдив процедура за възлагането на почистването на коритото на река Марица без обществена поръчка в момента се проверява от АОП. Ситуацията, твърди Диана Ковачева, изисква  допълнително мобилизиране на усилията, за по-тясно междуинституционално сътрудничество и степенуване на приоритетните участъци за почистване.

Тя обръща внимание, че до момента няма данни за привличането на структури с технически и организационни възможности като Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР за обезопасяването на зоните с най-висок рисков потенциал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Днес е изпитът по математика за седмокласниците

Очаква се близо 5 700 ученици от Пловдив и областта да се явят днес на националното външно оценяване по математика след седми клас.  Изпитният тест съдържа общо 23 задачи. Толкова бяха като брой и през миналата година. Промяна обаче има в две от задачите в първата част от теста. В този модул всички 20 задачи през настоящата година ще са с избираем..

обновено на 21.06.24 в 08:30

Ученически рок групи разтърсват Младежкия хълм

Ученически рок групи от цялата страна се събират на 8-то издание на S`Cool Rock Fest в пловдивския STAGE PARK на Младежкия хълм. Мотото на неговото осмо издание е „Рокът за едно по-добро бъдеще“,  като в него ще се изявят ученически рок групи от цялата страна. Заради все по-големия интерес за участие от страна на групите, тази година..

публикувано на 21.06.24 в 07:58

Автобус на водород тръгва по улиците на Пазарджик

Жителите на Пазарджик ще могат да пробват пътуване с първия водороден автобус в България, който ще бъде тестван по улиците на няколко града.  Инициативата е част от „Български водородни дни", които се провеждат от 16 до 26 юни в три града в страната ( София, Стара Загора и Пазарджик) и има за цел да популяризира водородния електрически транспорт като..

обновено на 21.06.24 в 07:50

Фирма "Меритранс" пое линията Пловдив - София

Фирмата на Петко Ангелов "Меритранс" пое линията Пловдив - София, след като стана ясно, че "Хеброс бус" на Веселин Дошков е спряла да я обслужва. "От вчера возим пътници по линията, поехме я по спешност. Обслужваме по същото разписание 4-те курсове, по които возеше "Хеброс бус". Билети се купуват от шофьорите, защото от автогарата не са ни предоставили..

обновено на 21.06.24 в 06:50

Опасни жеги и днес, с температури до 38° на сянка

Жълт код за опасно високи температури издаде НИМХ за петък, 21 юни. Предупреждението от първа степен важи за за горещо време с максимални температури до 35-38 градуса за по-голямата част от страната, и се отнася за по-голямата част от Дунавската равнина, Благоевградско, Пазарджишко, Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Ямболско. В източната..

публикувано на 21.06.24 в 06:16