Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кибератаките целят да проверят слабите места на системата

Снимка: tvevropa.com

Установен е конкретният извършител на кибератаката срещу български правителствени сайтове. Нашето държавно обвинение ще иска екстрадация на лицето в България, за да бъде подведено под съдебна отговорност.

Според доц. Златогор Минчев от Института по информационни и телекомуникационни технологии към БАН едва ли нещата са толкова тривиални, що се касае до този случай. Такива атаки целят да проверят слабите места, която информация да бъде използвана в бъдеще, смята експертът.

По думите на Минчев установяването на самоличността на извършителя на престъплението не може и не бива да ни успокоява.

"Най-естествено гласност беше дадена за сайта на президентството. Какви ще бъдат реалните неща, които ще се случат в по-далчено бъдеще, предстои да видим. Обикновено такива атаки целят да проверят защитите и да съберат информация за последващи атаки. Очаквам продължения на действията"- това каза пред Радио Пловдив доц. Златогор Минчев от Института по информационни и телекомуникационни технологии към БАН.

Той обясни, че освен указания и системи за защита, е нужна устойчива и единна политика по отношение на киберсигурността. Едва ли нашите киберспециалисти са толкова добри, че да спрат изобщо такива атаки. Нужна е устойчива стратегия, този процес по осигуряване на сигурност в онлайн пространството и обществените сайтове, да бъде постоянен. В месеца на киберсигурността сме и такива прояви са очаквани по мнение на Минчев.

Според него се наблюдават различни явления в киберпространството. По думите му атаките целят да блокират достъпа до информационни сайтове и да отслабят тяхната значимост и  надеждност.

Интервюто на Иванка Петкова с доц. Златогор Минчев в предаването "Ден след ден" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Собствениците на земи са против промените в закона

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10