Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да се инвестира в енергийна ефективност

Според Богомил Николов, изпълнителен директор на Българската национална асоциация „Активни потребители“, трябва да се инвестира в енергийна ефективност. Решението на проблемите "на парче" с енергийно бедните, не решава казуса. Той припомни, че това е въпрос от 10 години и трябва да се фокусира вниманието върху най-нуждаещите се. 

Определението енергийно бедни хора би следвало да бъде внесено в Народното събрание и да се приеме какво точно означава това. Засега се очератва дефиницията, че когато едно домакинство направи свооите разходи за енергия, останалият разполагаем доход, трябва да е по-висок от минималния доход. Тези разходи няма да се отчитат по електромера, а ще бъдат нормативно опредлени от големината на дома и членовете на семейството. По-големият въпрос е каква политика ще се предприеме след определението. 

Що се касае до мерките, той изрази надежда, че ресурсът на държавата ще е наличен, за да се случат промените. Например по-разумно е да се инвестира в добра дограма, вместо в дърва за огрев за хора, които са в подобна ситуация. 

Практиката от програмата на община "Пловдив" показва, че хората се ориентират към електроуредите заради високата цена на пелетите. Честото преминаване от един източник за друг не е полезен за никого по мнение на Николов.

Друг актуален въпрос, който той коментира в ефира на Радио Пловдив, е за либерализация на енергийния пазар. Водещ фактор е войната, защото има несигурност при енергийните носители. Реформа в тази област трябва да се прави планирано, смята още Богомил Николов. Той заяви готовност оглавяваната от него институция да помага на хората, когато дойде този либерален пазар.

Интервюто на Емил Костов с Богомил Николов в предаването "Ден след ден" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът може да не подпише указа за смяна на министър

Служебният премиер Димитър Главчев трябва да отговори защо предлага така изненадващо смяна на външния министър. Така политологът доц. Милен Любенов коментира изненадващото предложение Даниел Митов от ГЕРБ да смени на поста министър Стефан Димитров. Той припомни, че предложението дойде след международна конференция, след която заваляха спекулации, а..

публикувано на 16.04.24 в 15:44

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39