Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчани обединяват усилия в кампанията “Зелена миля”

| обновено на 20.10.22 в 15:53

Доброволци, администрация и НПО сектор обединяват усилията си за почистването на река Марица, по протежението ѝ от околовръстното шосе посока Пазарджик (6-ти километър), до остров Адата. Предвижда се и почистване по бреговете ѝ, около остров Адата. Събитието „Зелена миля“ е тази събота, 22-и октомври. Стартът е в 13 часа, с 30 минутен инструктаж за всички доброволци.

Сдружение „BG Бъди активен“ приканва жителите на Пловдив, които обичат да спортуват и да се разхождат по поречието на река Марица, да се включат  в организираното от тях почистване на единайсет километровия участък от брега. Сборният пункт, за всички желаещи да се включат, може да откриете във фейсбук страницата на събитието „Зелена миля – почистване на р. Марица“ или на https://bit.ly/3SXcMOX

Инициативата се осъществява в партньорство със Спортен клуб по туризъм, Воден клуб Пловдив, РИОСВ - Пловдив и КМД Пловдив, и е част от дейностите по програмата „Място България“.

Между 4.8 и 12.7 тона отпадъци завършват в световните морета и океани всяка година. Плюс 150 милиона тона пластмаса във водни пространства, към момента. Според някои оценки, около 80% от отпадъците открити в моретата и океаните, идват от дейности извършвани на сушата.

„Събитието е разделено на два етапа. Първият етап започва в 9.30 часа. В него, професионалисти – каякари ще свършат трудната част от почистването там, където е опасно за хората. Това е дългото почистване на реката, което ще е около 9 километра или 5 мили и половина. Те ще работят до към 13 часа, след което около 13.30 часа стартира вторият етап, който е за доброволци, които нямат опит с каяк и не са се включвали преди в подобни инициативи. Те ще имат възможност да се качат в двойни каяци, с експерт каякар, и няма от какво да се притесняват. В същото време каним и доброволци, които искат да помогнат, но не искат да влизат във водата. Те могат да почисват крайбрежието. В събитието във Фейсбук сме подготвили и една анкетна карта, която събира малко повече информация за нивото на опит на всички доброволци, за работа с каяк и с лодки. Това е с цел да подсигурим нужния брой експерти, които да направят необходимия инструктаж на доброволците, които изявят желание да влязат във водата и да чистят отвътре. Каним и хора, които имат собствени лодки, също да дойдат и да помогнат.

“Зелена миля” e нова кампания на сдружението ни, с която искаме да ангажираме  доброволчески екипи със серия от инициативи за почистване на крайбрежни и водни зони. Като имаме две цели с това събитие, да почистим реката на първо място и да покажем красотата на водния спорт с каяк, като помогнем на хората да се докоснат до този спорт. И в бъдеще, те да могат самостоятелно или заедно с нас, да почистваме повече водни пространства. 

Едновременно с това, провеждаме и застъпническа кампания, насочена към предотвратяване на образуването на нови, незаконни сметища. Тя има за цел изграждане на капацитет за общини, дейности за повишаване на осведомеността и образоването на граждани относно техните права и задължения, премахване и превенция на образуването на незаконни места за изхвърляне“, разказва Ласка Ненова от „BG Бъди активен“.

Сдружението и техните партньори са осигурили нужните материали за почистване  - ръкавици, чували, щипки за събиране на отпадъците за хората, които са по крайбрежието. КМД Пловдив са осигурили два големи контейнера, в които да се изхвърлят отпадъците, след което те ще бъдат отнесени на подходящото за отпадъци място, от организацията по почистване.

Част от дейностите ще се извършват с предварително записване, като таванът на броя доброволци без собствена плавателна екипировка е 28 човека. Броят на доброволците за крайбрежното чистене не е ограничен, както и броят на доброволците със собствена плавателна екипировка.

Допълнителна информация за записване и екипировка, за всички доброволци, е налична във фейсбук страницата на събитието „Зелена миля – почистване на р. Марица“.

Ласка Ненова е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Ботев стартира с успех във Враца

"Ботев" обърна с 3:1 съименика си във Враца

Ботев (Пловдив) стартира по най-добрия начин новия сезон в Първа лига. "Канарчетата" се наложиха с 3:1 при визитата си на Ботев (Враца) на стадион "Христо Ботев" в Северозападна България. Първата част премина в спокойно темпо, като домакините бяха по-активни в първите минути, докато "канарчетата" владееха инициативата в края на полувремето. След..

публикувано на 22.07.24 в 00:50
Севдалин Маринов

Севдалин Маринов - повелителят на категория до 52 кг

Легендарният ни щангист Севдалин Маринов е роден на 11.06.1968 г. в град Асеновград На 18 септември 1988 г. става олимпийски шампион в Сеул в категория 52 кг с рекорди от 120 кг в изхвърлянето и 270 в двубоя. Там Маринов става един от тримата най-млади български олимпийски шампиони в щангите (на 20 години 3 месеца и 7 дни).  Маринов е трикратен..

публикувано на 21.07.24 в 09:38
Локо с успешно начало на сезона

Локо стартира сезона с 1:0 над "Арда"

Локомотив (Пловдив) победи Арда с 1:0 в мач от откриващия кръг на Първа лига. На "Лаута" единственото попадение в двубоя отбеляза халфът Ефе Али в 41-та минута. В добавеното време на първата част Али и нападателят на гостите Тонислав Йорданов бяха изгонени след сдърпване. Минути преди това изравнителен гол на Йорданов бе отменен заради засада. През..

публикувано на 20.07.24 в 22:38
Мартин Нанчев

Мартин Нанчев е пети в света на едноместно кану 1000 м

Мартин Нанчев е пети в света на едноместно кану 1000 м при юношите. Роденият през 2006 г. български кануист завърши на пета позиция във Финал "А" на Световното първенство по кану-каяк за младежи до 23 г., юноши и девойки в Пловдив. Златото спечели Матеус Нунес (Бразилия), среброто - Ксюбиао Жонг (Китай), а бронзът - Милан Гяни (Унгария). България..

публикувано на 20.07.24 в 15:57
Дария Павлюк

Пето, шесто и осмо място за българите на СП в Пловдив

Три български лодки извоюваха призови класирания от първата сесия с финали на Световното първенство по кану-каяк за младежи до 23 г., юноши и девойки в Пловдив. Дария Павлюк е пета в света на едноместно кану 1000 м при девойките. Тя записа най-предното българско класиране до момента. След първите 250 м се движеше на позиция за медал, а в заключителните..

публикувано на 19.07.24 в 17:34